Gelderse Vallei
Blij om vaccin tegen vogelgriep, maar wie betaalt dat?

WAGENINGEN - Gloort er licht in het kippenhok? Ja, als we de Wageningen Universiteit mogen geloven, want daar werden twee werkende vaccins tegen de vogelgriep ontwikkeld. "Ik ben blij verrast", zegt Pieter Bouw, bestuurder van boerenorganisatie LTO én zelf pluimveehouder in Voorthuizen. Maar zijn we dan straks ook blij met goedkopere eieren?
"Weer een stapje verder in de strijd tegen de vogelgriep", zegt Bouw, die jaren geleden zelf meemaakte hoe het virus zijn bedrijf trof en met lede ogen de ruiming van al zijn kippen moest aanzien. "Dat heeft enorme impact, het is echt niet grappig."
Aan die treurnis dacht Bouw vorig jaar terug toen collega's in de Gelderse Vallei te maken kregen met de vogelgriep. Kippen werden massaal gedood en de ophokplicht werd ingevoerd. Kippenboer Theo Bos moest zijn dieren ruimen. "Dat wil je echt nooit meer meemaken", zegt hij. Toch had de sector wel in de smiezen dat in Wageningen aan vaccins wordt gewerkt. Wetenschappers waren bezig met vier vaccins, waarvan er twee succesvol zijn.
Enting van kuikens
Bouw: "Wat ik ervan weet, is dat kuikens een enting ontvangen, plus nog een enting als ze ongeveer zeven weken oud zijn. Dat zou voldoende bescherming moeten bieden tegen de vogelgriep", zegt Bouw. Het risico op verspreiding zou dus moeten afnemen.
Minder griep betekent bovendien ook minder kans op mutaties van het gevreesde virus. Goed nieuws dus voor pluimveehouders die eerder nog vreesden voor de toekomst van hun bedrijf.
Op de markt
Ook Theo Bos reageert dus verheugd op het nieuws uit Wageningen. "Dan ga ik dieren die op mijn bedrijf binnenkomen, gevaccineerd aanvoeren." Toch duurt het waarschijnlijk nog wel even voor het vaccin daadwerkelijk op de markt is én er internationale afspraken zijn gemaakt over de export van gevaccineerde kippen. Niet elk land ziet dat namelijk zitten, bijvoorbeeld omdat de gezondheidsrisico's nog niet helder zijn.
Goedkoper of duurder?
En maakt deze ontwikkeling onze eieren in de supermarkt goedkoper of juist duurder? "Ik vind dat eigenlijk lastig om te voorspellen", zegt Bouw. Maar voor hem is wel duidelijk: "De kosten van het enten moeten toch ergens worden terugverdiend."