Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Bökkers het theater in met podcast over Hanzesteden

Bökkers het theater in met podcast over Hanzesteden
Bökkers het theater in met podcast over Hanzesteden
ARNHEM - Zanger-gitarist Hendrik Jan Bökkers duikt vanaf begin april de theaters in met zijn podcast ‘De Nedersaksen’. Centraal in deze theatertour staan de Hanzesteden in Oost-Nederland, die dit jaar samen het ‘Hanzejaar’ vieren.
Bökkers vertelde in De Week van Gelderland over het ontstaan van de podcast. ''De podcast is echt mijn hobby. Ik hou van regiogeschiedenis en taalgeschiedenis. Ik heb een tijdje voor de IJsselacademie gewerkt en daar heb ik een Nedersaksisch curriculum voor de bassischool ontwikkeld'', aldus de zanger. Hij maakt de podcast samen met Albert Bartelds. ''Albert is een collega van me op de IJsselacademie en hij is ook muzikant.''
'De Nedersaksen' is een podcast, waarin luisteraars aan de hand van vragen, thema's, muziek en bekende gasten dieper in de Nedersaksische cultuur worden meegenomen. ‘’We hebben tot nu toe de drie seizoenen van de podcast in een studio opgenomen. Het Hanzejaar grijpen we aan om de podcast live ten gehore te brengen op de planken. We doen zeven steden aan'', zegt Hendrik Jan Bokkers.

Hanzestad

Bartelds en Bökkers nemen hun publiek in anderhalf uur mee in de Hanzetijd en de Nedersaksische cultuur. ''We doen dit aan de hand van live muziek, waarbij we ook gastartiesten hebben’’, zegt de zanger. De eerste theatershow van het duo is op 4 april in Zwolle, ook een Hanzestad. In Gelderland staat het duo op 25 april in de Hanzehof in Zutphen.
Nederland telt 22 Hanzesteden, die in de 12de tot 16de eeuw waren aangesloten bij het Hanzeverbond. Dit was een samenwerkingsverband tussen Europese handelssteden. Bij de viering van dit Hanzejaar slaan negen steden in het oosten van het land de handen in elkaar. Hiertoe behoren vijf Gelderse steden; Hattem, Elburg, Harderwijk, Doesburg en Zutphen. Ze vieren dat deze steden al meer dan 800 jaar bestaan.

Bökkers' nieuwe tour

Naast de theatertour met de podcast gaat Hendrik Jan met zijn band Bökkers op 'Onbesoesde Rock'N Roll Tour'. De tournee start met een concert op 1 april in het theater de Buitensociëteit in Zutphen, ook wel het Paradiso van het Oosten genoemd. ''Deze zaal wordt het nieuwe poppodium in Zutphen. De akoestiek van de zaal is helemaal vernieuwd en wij trappen daar af. Wij geven daar het eerste rockconcert.'' Bökkers gaat het hele land door en doen ook festivals aan zoals Dauwpop, Bevrijdingsfestival en de Zwarte Cross. De artiesten doen plaatsen door het hele land aan tijdens de tournee.