Arnhem en omstreken

'Duivels dilemma', politicoloog voorziet teleurstellingen bij waarmaken BBB agenda

Rik Loeters, fractievoorzitter van BBB in Gelderland.
Rik Loeters, fractievoorzitter van BBB in Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De monsterzege van BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen deze week roept veel vragen op. Wat gaat er terechtkomen van de plannen van de partij van Caroline van de Plas? Hoeveel speelruimte is er om de agenda uit te voeren? Politicoloog Peter van der Heiden van de Radboud Universiteit Nijmegen voorziet grote teleurstellingen.
Het gaat volgens de Nijmeegse politicoloog in de eerste plaats een formatie worden van de lange adem. "Dat hebben we gezien bij de Tweede Kamerverkiezingen, als partijen niet makkelijk op een lijn te krijgen zijn, kan dit wel even gaan duren. Hoeveel tijd dit proces in beslag zal nemen, weet niemand, maar ik schat in dat het wel een flink aantal maanden zal zijn."
Volgens de Gelderse fractievoorzitter Rik Loeters uit Didam zal BBB er alles aan doen om mee te regeren in onze provincie, zo liet hij tijdens de verkiezingsavond weten. En zolang de wet nog aangeeft dat de stikstofreductie in 2035 met de helft moet zijn gereduceerd, zal BBB zich daar sterk voor maken, zegt Loeters. "Net zoals het een must is dat er geen gedwongen onteigening van boeren komt. Landelijk hopen we dat er nu ook wat gaat gebeuren."

Gedwongen onteigenen is breekpunt

En precies deze twee breekpunten, zoals ook Caroline van de Plas keer op keer heeft benadrukt, zorgen er volgens Van der Heiden voor dat BBB maar weinig speelruimte heeft in Gelderland. "Dat 2030 van tafel moet, is landelijk beleid, daar heb je in de provincie weinig invloed op. Wat gedwongen onteigenen betreft is er wel wat ruimte voor invloed van BBB, maar je moet goed beseffen dat hier de rechter meekijkt."
De Nijmeegse politicoloog stelt dat BBB zich kwetsbaar opstelt als 'one issue partij'. "Door de twee breekpunten zo duidelijk te stellen, wordt het heel lastig om samen te werken. Het is een beetje zoals in de Amerikaanse politiek; 'don't blink': wachten wie er als eerste toegeeft."

Duivels dilemma

Hij ziet dat verschillende landelijke politici afgelopen weken al een zachtere toon aanslaan. "De andere partijen zagen natuurlijk de machtsfactor van BBB al wel aankomen. Zo is de boodschap over gedwongen onteigening voorzien van bijzinnen als: 'als het niet nodig is'. Maar BBB wil natuurlijk helemaal geen bijzinnen."
Dat er zo weinig speelruimte is, kan volgens Van der Heiden niet alleen voor een lange formatie zorgen. "Er liggen grote teleurstellingen op de loer, zowel aan de kant van de fracties als aan de kant van de kiezers. En dit zijn al ontevreden kiezers, die de BBB als laatste reddingsboei zien. Nee, het gaat heel moeilijk worden. Dit is een duivels dilemma."