Noord-Veluwe

Al dertig jaar is de dochter van Ab vermist: 'Zoveel vragen'

Ab mist al bijna dertig jaar zijn dochter Maria.
Ab mist al bijna dertig jaar zijn dochter Maria. © Omroep Gelderland/privéfoto
PUTTEN - "Er is in dertig jaar niet veel veranderd. Je blijft steeds op hetzelfde punt." Het zijn woorden van Ab van der Zanden, de vader van de al jarenlange vermiste Maria uit Putten. Eerder vanavond werd bekend dat de Peter R. de Vries Foundation 250.000 euro uitlooft voor de gouden tip die naar haar leidt. "Wat is er gebeurd? Dat is de belangrijkste vraag, die altijd door je hoofd speelt."
Ab van der Zanden (82) kwam de afgelopen jaren niet veel in het nieuws. Op een paar kranteninterviews na, bleef hij sinds de vermissing van Maria op zaterdag 6 augustus 1994, in de luwte. Sinds vandaag is dat anders, nu een landelijk media-offensief rond Maria is gestart. Het is een ultieme poging om haar te vinden en om langverwachte antwoorden te krijgen.

'Heel fijne dochter'

"Het was een heel zonnige en warme dag", kan Ab zich nog goed de bewuste zaterdag 6 augustus 1994 herinneren. "Onze 22-jarige dochter at 's middags met ons mee. Na het eten was het plan een eindje te gaan fietsen. Dat is toen gebeurd, maar wél met de afspraak dat ze 's avonds rond 18.00 uur weer terug zou zijn. Maar ze kwam nooit terug. Nee."
Ab en zijn vrouw hadden rond die tijd vrij snel het gevoel dat er wat met Maria was gebeurd. "Als ze verhinderd was, had ze dat laten weten. Maria was een heel rustig en innemend type. Ook erg gelovig. Ze was een heel fijne dochter en we hadden een goede relatie. Daarom wisten we voor onszelf ook dat er echt wel iets aan de hand zou zijn."

Ziekenhuizen bellen

Die zaterdagavond belde Ab rond 20.00 uur alle ziekenhuizen in de regio op. "Mogelijk was er iemand binnengebracht die een ongeluk had gehad, maar nee. Later die avond heb ik de politie gebeld. Zij zeiden: 'Het gebeurt wel vaker dat mensen er niet zijn, om wat voor reden dan ook. Wacht maar tot de volgende dag. Het was écht een kwestie van afwachten."
Die nacht sliepen Ab en zijn vrouw, begrijpelijkerwijs, niet fijn. "Maria was de volgende ochtend nog niet terug. De politie is toen bij ons gekomen en daarna is de boel in gang gezet, om het zo maar te noemen", vertelt Ab geëmotioneerd.
'Maria is er niet zelf vandoor gegaan'
Ab van der Zanden, vader van Maria
De politie zette destijds vol op de zaak in, maar moest al snel concluderen dat er weinig aanknopingspunten waren, tot verdriet van Ab en zijn vrouw. Maria werd niet gevonden. In de jaren die volgde werd de zaak een aantal keer heropend, maar ook zonder resultaat. "Er is meerdere malen een fiets boven water gekomen, maar dat was telkens niet de fiets van Maria", vertelt Ab. Als het onderzoek werd heropend, maakte dat de situatie tekens weer spannend, legt hij uit.
Ab en Maria.
Ab en Maria. © Privéfoto
Inmiddels bijna dertig jaar later, gaat Ab ervan uit dat Maria niet meer in leven is. Hij vermoedt, net als de politie, dat Maria om het leven is gekomen door een misdrijf. "Ze is er niet zelf vandoor gegaan. Want dan had ze haar paspoort en andere pasjes meegekomen. Ze had tien dagen later een vakantie gepland. Daarnaast is er in Putten op dat punt genoeg gebeurd", wijst hij op de beruchte Puttense Moordzaak.
In januari 1994 werd stewardess Christel Ambrosius namelijk vermoord. De eerste veroordeling van twee mannen uit Putten was een gerechtelijke dwaling. Op dit moment zit Ron P. vast voor die moord. De politie heeft zijn mogelijke betrokkenheid bij de zaak van Maria onderzocht, maar tot dusver lijkt er geen verband te zijn. Op de vraag of Ab zelf misschien een vermoeden heeft wat er met Maria is gebeurd, antwoordt hij: "Je moet je fantasie in dit geval niet de vrije loop laten."
Bekijk de video met Ab:
De vader van de vermiste Maria van der Zanden hoopt eindelijk op antwoorden

'Beeld blijft steken'

Voor Ab is het al die jaren 'afwachten, afwachten en nog eens afwachten'. "Je kunt niet zeggen hoe je dat doet. "Je had allang gedacht dat er eerder wel wat uit de bus zou komen", zegt hij met een zucht. "Ik kon er gelukkig goed met mijn vrouw over praten en het samen doormaken. We hadden kracht aan elkaar." De moeder van Maria overleed in 2011.
Maria zou zelf, als ze nog leeft, nu 51 jaar geweest zijn. "Ik heb geen idee van hoe dat zou zijn", zegt Ab. Er valt een stilte. "Het beeld blijft toch steken op het moment dat ze verdween." Hij is de Peter R. de Vries Foundation dankbaar dat ze 250.000 euro aan tipgeld uitloven. "Ik hoop er nu eindelijk achter te komen wat er gebeurd is, zodat ik het af kan sluiten. Dit laat je niet los."