Rijk van Nijmegen

Verkiezingsuitslag Nijmegen binnen, waarom duurde het zo lang?

Vrijdagochtend werd er nog druk geteld in Nijmegen.
Vrijdagochtend werd er nog druk geteld in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Iemand moet de laatste zijn. En dat was dit keer de gemeente Nijmegen. Het tellen van de stemmen voor de Provinciale Statenverkiezing duurde langer dan verwacht. De voorlopige uitslag op basis van 80 procent van de stemmen werd eerder al wel bekendgemaakt. Maar waarom duurde het allemaal wat langer?
Nijmegen was niet uniek: ook in Apeldoorn en Beuningen duurde het tellen langer dan normaal. Dat had daar te maken met de hogere opkomst en het feit dat er twee verkiezingen tegelijk waren.
Dat het in Nijmegen allemaal nog langer duurde, kwam door een optelsom van redenen. Ook hier was er sprake van een hogere opkomst en hogere werkdruk op de stembureaus door de dubbele verkiezingen. Daar kwam echter een derde probleem bij: een technische storing.

Eerst stemmen hertellen

Volgens Maria Buur, projectleider van de verkiezingen in Nijmegen, werkte de zogenoemde stembureau-app waarmee de stemmen aan het gemeentelijk stembureau worden doorgegeven niet goed. De stemmen moesten dan ook alsnog handmatig worden doorgegeven. Er is donderdag een voorlopige uitslag gegeven op basis van 80 procent van de stemmen die zijn geteld.
In eerste instantie kregen de medewerkers op het hoofdstembureau van Nijmegen in de Jan Massinkhal vrijdag de opdracht om eerst de 80 procent te gaan hertellen. Die focus werd alsnog verlegd naar het krijgen van 100 procent van alle stemmen.
De uitslag van de waterschapsverkiezingen laat ook nog even op zich wachten. De Unie van Waterschappen verwacht vrijdag aan het einde van de middag met een nieuwe tussenstand of een voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen te komen.
Verslaggever Annemieke Schakelaar legt in een notendop uit hoe het zit:
Het duurt lang in Nijmegen