Gelderse Vallei

Grote doorbraak in bestrijding van vogelgriep

De kippen tijdens het proefproces.
De kippen tijdens het proefproces. © Wageningen University
WAGENINGEN - De Wageningen Universiteit heeft een doorbraak geforceerd in het onderzoek naar de bestrijding van vogelgriep. Van de vier vaccins die in laboratoriumonderzoeken werden getest, bleken er twee effectief. Onderzoekers noemen deze mijlpaal een belangrijke eerste stap in de strijd tegen het vogelgriepvirus in de pluimveehouderij.
De werkende vaccins komen uit Naaldwijk (van Ceva Sante Animale) en het Duitse Ingelsheim (Boehringer Ingelheim Animal Health). “Deze zogenoemde HVT-H5 vaccins bieden bescherming tegen ziekteverschijnselen bij legkippen én voorkomen verspreiding van het virus”, aldus Nancy Beerens, hoofd van het Nationale Referentielaboratorium Aviaire influenza.

Kippen geïnfecteerd

Deze vaccins werden, net als twee vaccins uit Bulgarije en de Verenigde Staten, aan tien legkippen toegediend. Vervolgens werden vijf kippen geïnfecteerd met het vogelgriepvirus; deze werden samen met vijf kippen die niet werden geïnfecteerd in een stal geplaatst. Op deze manier werd onderzocht of het virus van de geïnfecteerde kippen zou worden verspreid naar de niet-geïnfecteerde dieren.

100 procent effectief

Beide HVT-H5 vaccins bleken 100 procent effectief in het bestrijden van ziekte en sterfte na infectie met het HPAI H5N1-virus. De R-waarde van de vaccins kwam in de proef uit op 0. Dit in tegenstelling tot de andere twee vaccins waarbij wel ziekte werd waargenomen.

Vervolg

“Uit onze studie blijkt dat de beide HVT-H5 vaccins onder laboratoriumomstandigheden effectief zijn en beschermen tegen zowel ziekteverschijnselen als virusverspreiding. Deze vaccins voldoen aan het DIVA-principe en zijn op basis daarvan goede kandidaten voor verder onderzoek in de praktijk”, aldus Beerens. HVT-H5 vaccins kunnen in het ei of aan eendagskuikens in de broederij worden toegediend.
Vaccins kunnen in het veld minder goed werken dan in onderzoeksfaciliteiten. “Het is daarom belangrijk om te onderzoeken of de vaccins goed werken onder praktijkomstandigheden, hoe lang de vaccins beschermen en en of er een boosterprik nodig is.”
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat een veldstudie uitvoeren die deze zomer zal starten. Daarnaast moeten de vaccins nog worden geregistreerd in Nederland en de Europese Unie. “Er zijn nog wel enkele hobbels te nemen, maar de resultaten van ons onderzoek zijn een belangrijke eerste stap op weg naar vaccinatie tegen het vogelgriepvirus in de pluimveehouderij”, aldus Beerens.
Bekijk de video:
Vaccin voor vogelgriep