Arnhem en omstreken

Wie is Snollebollekes? 'Ik kan niet zingen, wel de tent afbreken'

Snollebollekes treedt volgend weekend op in GelreDome.
Snollebollekes treedt volgend weekend op in GelreDome. © Berk Music
ARNHEM - Eind maart staat Snollebollekes vier keer in GelreDome. En dat belooft vier avonden drinken, draaien en springen. Want waar Snollebollekes is, is het feest. Waarom staat de Brabantse feestact al jarenlang op alle grote podia?
Het vrolijke gezicht, de gouden stropdas onder het rode colbert en zijn vettige wilde kapsel maken al bijna tien jaar deel uit van het 'kostuum' van Rob Kemps, het gezicht van Snollebollekes. De zin Ik zie ze links, ik zie ze rechts. De ene heeft een bochel en de ander, die loopt recht uit de megahit Vrouwkes is misschien wel de bekendste oneliner uit zijn repertoire.
Of is het toch Hakken beuken springen, de hut gaat uit z'n bol. Allemaal van links naar rechts, de tent die wordt gemold uit de carnavalskraker Links Rechts? Dat nummer werd liefst 40 miljoen keer gestreamd op Spotify en bijna net zo vaak op YouTube bekeken. En wie het hoort, kan maar moeilijk stil blijven zitten.

Schuurfeesten

Hoewel zijn eerste single Vrouwkes inmiddels boven zichzelf is uitgestegen, kwam het succes Kemps niet aanwaaien. De eerste jaren van zijn carrière versleet hij op schuurfeesten en dorpsfestijnen in de provincie.
In 2019 bereikte hij zijn eerste hoogtepunt door als eerste feestact ooit binnen twintig minuten GelreDome uit te verkopen.

Zingt hij nou niet zelf?

Het is een publiek geheim dat Kemps de treffende teksten niet zelf inzingt. Dat is namelijk radiodj Jurjen Gofers. Hoewel Kemps daar in interviews soms krampachtig omheen draait, doet het volgens hem niet af aan de act. Hij kan niet dansen en zingen, beaamt hij regelmatig, "maar ik kan wel de tent afbreken en sfeer maken", vertelt hij in de talkshow Op1.
Dat doet hij van kinds af aan. Op schoolreisjes wilde hij naast de buschauffeur zitten en de microfoon hebben en op een foto met een pastoor uit Brabant, waar hij opgroeide, trok hij al gekke bekken. "En toen was ik pas zeven."

Slimste mens en chansonadept

Achter het gezicht van een feestact verwacht je niet direct een bolleboos. Kemps verbaasde vriend en vijand door in 2021 het televisieprogramma De Slimste Mens te winnen. En wie trok daar nou aan de zijde van Matthijs van Nieuwkerk door Parijs in het programma Chansons!? Warempel, het was dezelfde Kemps. Soms nog als de lompe grappenmaker, maar vaker serieus en inlevend. Zoals op de begraafplaats Père-Lachaise, waar hij vroeger uren achtereen te vinden was: "Er zijn een miljoen mensen begraven, maar toch leeft het."
De Franse volksmuziek en de Hollandse stampers geven elkaar in de shows van Kemps af en toe een handje. Bijvoorbeeld wanneer hij verkleed met een overdadige zonnebril, rode muts en glitterjas Non, Je ne regrette rien door de geluidsinstallatie laat galmen.
Ze hebben een dubbele hypotheek en een hond die dun poept in de gang. Bij mij willen ze even niet nadenken.
Het feesten staat bij Kemps voorop, ook tijdens zijn optredens in GelreDome. Zijn publiek omschrijft de artiest zelf als "mensen die even het verstand op nul willen zetten. Ze hebben allemaal een dubbele hypotheek en een hond die dun poept in de gang. Die kopen een kaartje en willen gewoon twee uur niet nadenken. Gewoon springen."
[kaderbegin:Kader Begin]
Op 25 maart, 31 maart en 1 april geeft Snollebollekes een groot optreden in GelreDome. Op 26 maart staat er overdag een familieconcert van Snollebollekes geprogrammeerd voor kinderen van 6 jaar en ouder.
Volgens Kemps zal Willeke Alberti een gastoptreden verzorgen.
[kadereinde:Kader Einde]