Noord-Veluwe

Tekort aan spoormonteurs: in Ermelo worden ze nu opgeleid

Leerlingen in Ermelo krijgen praktijkles.
Leerlingen in Ermelo krijgen praktijkles. © Omroep Gelderland
ERMELO - Er is een nijpend tekort aan technisch geschoold spoorpersoneel. Vandaar dat spoorbedrijven en aannemers de handen ineen slaan om monteurs te krijgen. De nieuwe opleiding - een versnelde mbo - wordt gegeven in Ermelo en moet snel zij-instromers klaarstomen.
De komende jaren gaat er flink gebouwd en verbouwd worden aan het Nederlandse spoor. Hiervoor moeten op de korte termijn extra specialisten en zelfstandige monteurs worden opgeleid.
Daarom ontwikkelde Technical Valley in Ermelo samen met ProRail en Railcenter een nieuwe opleiding: railtechniek. De opleiding heeft drie jaar aan voorbereiding gekost en is anderhalf jaar sneller dan de gebruikelijke manier van opleiden.

Voor een veiliger en duurzamer spoor

Volgens William Bijker, directeur Opleidingen, zijn treinbeveiliging en energievoorziening de grootste uitdagingen binnen de Railtechniek. “Daarom hebben we deze nieuwe opleiding opgezet. Zo komen er de komende jaren meer vakspecialisten bij die het spoor veiliger en duurzamer gaan maken.”
Dit nieuwe initiatief startte begin maart als pilot en zal op korte termijn zorgen voor instroom van monteurs voor het spoor. Vanaf deze datum gaan de deelnemers van start met het volledig betaalde werk- en leertraject. Het gaat om een versnelde mbo-studie.
De eerste 16 weken volgen de monteurs in opleiding de benodigde theorie- en praktijklessen. Hierna volgt de zogeheten beroepspraktijkvorming: de deelnemers gaan twaalf maanden aan de slag en kunnen onder begeleiding leren en werken bij een van de aangesloten spooraannemers.
In deze periode doen ze ook examen voor MBO Elektrotechniek - niveau 3 en halen de deelnemers de noodzakelijke railcertificaten. Na het afronden van het driejarige traject komen de monteurs in vaste dienst bij het bedrijf dat zij in het begin hebben gekozen. De deelnemers aan dit traject ontvangen vanaf de eerste dag salaris.