Liemers

Katholieken in de Liemers hebben straks nog maar één kerk

Werenfriduskerk in Westervoort in betere tijden
Werenfriduskerk in Westervoort in betere tijden
GIESBEEK - Katholieken in de Liemers kunnen binnenkort alleen nog maar in Zevenaar naar de kerk. Niet alleen de Sint Martinuskerk in Giesbeek, maar ook de Gerardus Majellakerk in Spijk sluit dit weekend de deuren.
Daarmee blijven er steeds minder katholieke kerken open in de parochie Sint Willibrordus. De Andreaskerk in Zevenaar is over enkele jaren de enige kerk in deze parochie. Giesbeek en Spijk zijn de zevende en achtste kerk van de in totaal twaalf kerken die in de Liemers sluiten. Want ook de kerken in Duiven, Doesburg, Lobith en Groessen gaan nog dit jaar dicht.
Harry Wiegers, voorzitter van de Sint Martinuskerk in Giesbeek ziet het met lede ogen aan. "Ik denk dat het eerlijk gezegd dan een beetje doodbloedt met het kerkbezoek. De voorgangers en één koster gaan wel over naar Zevenaar."

Relikwieën naar Afrika

De kerk in Giesbeek is gekocht door een projectontwikkelaar die er waarschijnlijk appartementen in gaat bouwen. Het betekent sowieso dat de kerk, na de laatste dienst van zaterdag, uitgeruimd moet worden.
Wiegers: "Dat doen we met onze vrijwilligers eind maart. In 2000 is er al een heel boekwerk gemaakt door het museum Catharijneconvent in Utrecht. Alle relikwieën en bijzondere spullen zijn toen genummerd en beschreven. Voor een aantal zaken is al een herbestemming gevonden. Een deel gaat voorlopig in de opslag naar Lobith om van daaruit naar andere kerken of zelfs naar Afrika te gaan."

Kerk is dan geen kerk meer

Zaterdagavond is dus de laatste kerkdienst in de Sint Martinuskerk in Giesbeek. Dan is er de zogeheten onttrekking aan de eredienst, waarbij pastoor Thanh Ta aan het einde het zogeheten allerheiligste de kerk uit draagt. Fanfareorkest Sint Gregorius en het Caeciliakoor uit Giesbeek zijn er ook bij en zorgen voor de muziek. Vanaf het moment van onttrekking is de kerk geen formele kerk meer in katholieke zin.
Zondagmiddag gebeurt hetzelfde met de Gerardus Majellakerk in Spijk. Daar zijn ook de lokale vendeliers van Eendracht Maakt Macht en het Caeciliakoor in Babberich bij aanwezig.