Rijk van Nijmegen

Technische problemen bij het tellen van de stemmen in Nijmegen

Stemmen tellen op de HAN in Nijmegen
Stemmen tellen op de HAN in Nijmegen © ANP
NIJMEGEN - Nijmegen heeft de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezing nog altijd niet compleet. Volgens een woordvoerder heeft dit te maken met problemen met de zogenoemde stembureau-app waarmee de stemmen aan het gemeentelijk stembureau worden doorgegeven. Er is een voorlopige uitslag gegeven op basis van tachtig procent van de stemmen die zijn geteld. Op basis van die cijfers is GroenLinks met 19,2 procent van de stemmen de grootste partij.
"De stembureau-app werkte niet goed", legt de woordvoerder van de gemeente uit. "We hebben daarop gevraagd aan de voorzitters van de stembureaus om de uitslag op partijniveau handmatig door te geven, maar dat heeft niet iedereen gedaan. Mogelijk is de vraag niet goed doorgekomen omdat ze nog aan het tellen waren, of speelde het late tijdstip en vermoeidheid een rol."
"We hebben daardoor eigenlijk deze hele stap overgeslagen in het proces. We zijn nu alles aan het tellen op het gemeentelijk stembureau en we weten nog niets precies wanneer we klaar zijn." Gebaseerd op de tachtig procent die wel is geteld, is na GroenLinks de Partij van de Arbeid met 14,3 procent van de stemmen de tweede partij. D66, de Partij voor de Dieren en Volt hebben voorlopig 8,8 procent van de stemmen. De VVD heeft 7,7 procent en 7,3 procent van de getelde stemmen is voor de BBB.

Ook Apeldoorn duurt lang

In Apeldoorn was er lange tijd ook nog geen voorlopige verkiezingsuitslag van de Provinciale Statenverkiezing, omdat nog niet alle stemmen waren geteld. "Dat had en aantal redenen", licht een woordvoerder toe. "Het heeft er mee te maken dat het, met de Waterschapsverkiezingen erbij, twee verkiezingen naast elkaar waren. De opkomst was hoger dan verwacht. En door de grote spreiding van de stembureaus kwamen er op sommige plekken veel mensen. Waardoor stemmers ook om 21.00 uur nog in lange rijen buitenstonden. Als je voor sluiting al in de rij stond, mocht je nog wel gewoon stemmen. Daardoor begonnen de tellingen ook later." Inmiddels, is er rond 16.00 uur, een voorlopige uitslag binnen gekomen.

Gemeente Beuningen

De gemeente Beuningen is ook een van de laatste Gelderse gemeenten waarvan de uitslag niet bekend is. Een woordvoerder wijt dat aan diverse oorzaken. "De opkomst was een stuk hoger dan verwacht", legt ze uit. "Onze vrijwilligers werken keihard om de stemmen te tellen. Ook die van de Waterschappen. Daarbij vinden we het belangrijk om het zorgvuldig te doen. En zorgvuldigheid kost tijd."