Stedendriehoek

Onrust bij personeel Gelre Ziekenhuizen neemt toe: 'Alsof we op de veemarkt staan'

De Verloskunde-afdeling wordt waarschijnlijk per 1 juli gesloten
De Verloskunde-afdeling wordt waarschijnlijk per 1 juli gesloten © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Het zorgpersoneel van Gelre Ziekenhuizen in Zutphen blijft strijden tegen de sluiting van de verloskunde afdeling en de afschaling van de spoedeisende hulp. Als het aan de Raad van Bestuur ligt is het per 1 juli al zover, maar daar is het personeel het grondig mee oneens. In een manifest hebben zij hun standpunten opgeschreven. En vrijdag richten ze een eigen, alternatieve raad van toezicht op.
In het manifest schrijft het personeel onder meer dat zij zich door niemand laten verplaatsen en dat ze zelfs tot na 1 juli op iedere afdeling goede zorg blijven verlenen aan iedereen die het ziekenhuis binnenkomt. Ook zeggen ze dat iedere stad een volwaardig ziekenhuis verdient en dat veeleisende zorgverzekeraars en banken hun winst boven mens en goede zorg zetten.
Met het manifest vormt het betrokken zorgpersoneel een gezamenlijk blok, in opstand tegen het huidige bestuur: "Pier Eringa heeft ons laten vallen. Hij kiest de kant van de banken en de zorgverzekeraars. Wij willen een bestuur dat zich verzet, in plaats van meeloopt." Daarom roepen ze een symbolische raad van toezicht in het leven. "Om verzet te bieden tegen deze slechte zorgplannen", klinkt het.

Groeiende zorgen om zwangere vrouwen

De verloskundigen en het zorgpersoneel maken zich nog steeds grote zorgen over bevallingen na 1 juli: "Zowel Deventer als Apeldoorn heeft al aangegeven dat ze in ieder geval tot september onze zwangere vrouwen niet kunnen opvangen," legt Emma Westervoorde uit. Zij is verpleegkundige op de verloskunde afdeling.
Dit komt door het capaciteitsprobleem, wat al langer een probleem is in de verloskunde zorg. "En de situatie wordt dan alleen maar nijpender, want dat houdt in dat zowel de ziekenhuizen in Zutphen, Deventer en Apeldoorn geen opties zijn om te bevallen," aldus Westervoorde.

Deventer ziekenhuis laat in een reactie weten dat dit laatste absoluut niet klopt. Het deels sluiten van de spoedzorg en de (acute) verloskunde van Gelre Ziekenhuis Zutphen, hoeft geen gevolgen te hebben voor de continuïteit van zorg in de regio. "Wij kunnen het eventuele grotere aanbod van patiënten aan", laat bestuursvoorzitter Desiree Creemers van het Deventer Ziekenhuis weten. Op de website van het ziekenhuis is een verklaring te lezen waarin dit verder wordt uitgelegd.

'Alsof we op de veemarkt staan'

Naast de groeiende zorgen om hun patiënten, hekelt het personeel van Gelre Ziekenhuizen de manier waarop het bestuur momenteel met hen omgaat. "Ook al is het nog steeds een voorgenomen besluit, het bestuur onderneemt al stappen om de sluiting door te zetten", zegt Emma. "Zo worden er door HR herplaatsingstrajecten georganiseerd, of regelen ze speeddates voor ons met vertegenwoordigers van andere ziekenhuizen in de regio. Het voelt alsof we op de veemarkt staan, en aan de eerste de beste verkocht moeten worden."
Volgens Emma veroorzaakt dit een grote onrust en verdeeldheid op de werkvloer: "Er bestaat nog steeds de kans dat het besluit niet doorgaat. Maar er heerst zoveel onduidelijkheid. Collega's zijn bang dat ze hun baan kwijtraken, dus gaan nu toch al solliciteren bij andere ziekenhuizen. Sommigen hebben zelfs al meeloopdagen ingepland. Wat nou als het besluit toch gedwarsboomd wordt? Dan kunnen we niet eens goede zorg verlenen omdat we weer met een personeelstekort zitten."

Concurrentie van elkaar

Een andere verpleegkundige van de verloskunde afdeling, die liever anoniem blijft, heeft dezelfde ervaring als Emma: "We hebben een heel hecht team, maar we beseffen ons ook dat we concurrenten van elkaar worden als we straks allemaal op dezelfde vacatures moeten reageren. Dat is een heel naar gegeven."
Ook zij is niet te spreken over de aanpak van het bestuur: "Er werd ons verteld dat we allemaal baangarantie hebben in Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn, maar dat er geen functiegarantie is. Voor hetzelfde geld word ik daar straks koffiejuffrouw. Dat is toch een hard gelag."

'We geven niet op'

Alhoewel het manifest en het alternatieve bestuur symbolisch is, wil het zorgpersoneel hiermee een duidelijk signaal uitzenden: "Ook al worden onze pamfletten steeds van de muren gehaald in het ziekenhuis, verwacht ik morgen toch een grote opkomst. Ik hoop op een saamhorigheidsgevoel. We moeten voor elkaar opkomen. Samen staan we sterk. Deze boodschap willen we ook uitzenden naar onze patiënten: wij staan absoluut niet achter het besluit en geven niet op."

Reactie bestuur

Het bestuur was nog niet bereikbaar voor een reactie, maar liet via een uitgelekte interne mail het volgende aan het zorgpersoneel weten: "We vinden het jammer dat dit nu zo loopt. Door in gesprek te gaan, kunnen we er op een goede manier uitkomen. En we willen de afzenders van het manifest laten weten dat het gebruik van ruimtes binnen het ziekenhuis niet is toegestaan voor de bijeenkomst."