Gelderse Vallei

Ede worstelt met scenario's voor omstreden voedselattractiepark

De locatie van het plan voor de experience
De locatie van het plan voor de experience © Omroep Gelderland
EDE - Stoppen of aanpassen, dat zijn de keuzes die op tafel liggen rond voedselattractiepark World Food Experience (WFE) in Ede. Sinds de Raad van State in december een streep zette door het oorspronkelijke plan, zoeken alle partijen druk naar een oplossing om het WFE alsnog te realiseren. "Stoppen kost heel veel geld", waarschuwt wethouder Leon Meijer.
Het World Food Experience is al ruim tien jaar onderwerp van gesprek in de Edese politiek. Voorstanders willen dat er in de Mauritskazerne een voedselattractiepark komt. Dit visitekaartje van Ede moet innovatieve voedselbedrijven naar de gemeente trekken. Tegenstanders wijzen op de hoge kosten van het project en zijn bang dat het WFE helemaal niet zo aansprekend is.
Die tegenstanders vonden kort voor de jaarwisseling de Raad van State aan hun zijde. De onderbouwing van het plan bleek niet in orde, net als inzicht in de gevolgen voor de natuur. Een geplande aanbouw, met daarin de entree van het attractiepark en een theater, kan niet doorgaan. Het aantal kritische politieke partijen werd door de uitspraak groter. "Het wordt wel heel lastig om het door te laten gaan", meldde SGP-fractievoorzitter Gerrit Flier medio januari bijvoorbeeld.

Van vier naar twee opties

Toch wil wethouder Leon Meijer de stekker nog niet uit het project trekken. Eerder zei hij dat er vier opties op tafel lagen: stoppen, doorgaan, wachten of aanpassen. Daar zijn er nu dus nog twee van over: stoppen of het plan aanpassen. Dat kan door de aanbouw te schrappen, zoals voorgeschreven door de Raad van State. "De Mauritskazerne mag wel verbouwd worden. De Raad van State heeft alleen gezegd dat de aanbouw niet mag", legt hij uit. De opties die afvallen, zijn volgens de gemeente niet meer realistisch.

'Wow-factor'

De wethouder wil zich niet laten verleiden een voorkeursvariant uit te spreken, maar duidelijk is dat de gemeente Ede inzet op voorzetting van het project. Meijer heeft de stichting die achter het WFE zit, de opdracht gegeven een scenario uit te werken. "Belangrijk is dat de 'wow-factor' blijft. Dat was het theater en en de entree in de aanbouw, maar nu moet er een alternatief plan komen." Net zo belangrijk is een goede 'bussinesscase'. "We willen graag een goede onderbouwing met een verwacht aantal bezoekers en de opbrengsten." De gemeente wil dat het WFE zelf het hoofd boven water houdt.
Ook de stichting, die nu betaald wordt door de gemeente, is - vanzelfsprekend - voor opening. "Een iets kleinere experience lijkt nu in veel opzichten juist positief uit te pakken", zegt directeur Marcel Goossens in een persbericht. Hij denkt nog steeds een 'geweldige bezoekersbeleving' te kunnen creëren.

Risico

Bijkomend voordeel is volgens wethouder Meijer nu dat de financiële risico's van het plan voor de gemeente en de provincie, die ook subsidie heeft klaarstaan, kleiner worden. "De investering wordt minder. Als gemeente lenen wij de stichting geld voor de aanschaf en verbouwing van het gebouw. Nu de aanbouw niet komt, scheelt dat in de kosten."
De gemeente Ede gaat zelf de gevolgen van stoppen met het WFE onderzoeken. Mocht dat gebeuren, dan staat volgens de wethouder vast dat er sprake is van 'kapitaalvernietiging.' De gemeente Ede heeft al zeven miljoen euro in het project gepompt en dat geld is dan weg. "Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van het hele World Food Center-gebied", zegt Meijer. "De experience moet als katalysator werken en bezoekers en bedrijven aantrekken. Schrap je het WFE, dan ben je die aantrekker kwijt."

'Speeltje van de wethouder'

In juni moet duidelijk zijn wat de uitwerking van de twee scenario's is, zodat daarna de gemeenteraad en de provincie zich over het plan kunnen buigen. Wethouder Meijer blijft, wat de conclusie ook is. "Ik heb mijn politieke lot niet aan het WFE verbonden", zegt hij desgevraagd. "Het is géén speeltje van de wethouder. We hebben als gemeente gezegd: 'Dit is goed voor Ede'. Als je dan als wethouder zegt: 'En anders stap ik op', dan ga je een soort politieke druk erop leggen en dan gaat het niet meer over de ratio, maar over emotie. En die moet je hier weghalen. Het is niet mijn kindje."