Achterhoek

Ringslang maakt comeback met hulp van vrijwilligers

Vrijwilligers vinden een paar honderd eieren van de ringslang
Vrijwilligers vinden een paar honderd eieren van de ringslang © Omroep Gelderland
HALLE - Vrijwilligers van Staatsbosbeheer staan in de buurt van Halle te springen om aan het werk te gaan. Met de riek in de hand lopen ze door het natuurgebied. Het doel: de broeihopen die vorig jaar voor de ringslang zijn aangelegd openmaken.
Tientallen jaren geleden was het een vanzelfsprekendheid dat je ringslangen tegenkwam in de Achterhoek. Mest- en composthopen op boerderijen en tuinen zorgden ervoor dat de ringslang zijn eieren in die hopen kon afzetten. Maar door het verdwijnen van deze landschapselementen heeft het reptiel het de laatste jaren steeds moeilijker gekregen.

Ringslang handje helpen

De ringslang is een belangrijke schakel in de natuur. Als hij in het gebied aanwezig is, dan betekent dat dat het goed gaat met de natuur. Om die ringslang weer een weg te laten vinden in de Achterhoek, leggen vrijwilligers van Staatsbosbeheer broeihopen aan.
"Dit zijn hopen met takken, maaisel en mest", legt Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer uit. Idee is dat de slang in de broeihoop kruipt en daar zijn eieren afzet. "Door broei komen de eieren uiteindelijk uit", zegt Tariq Stark van Ravon, een kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen.
De ringslang blijkt de broeihopen in de Achterhoek te hebben gevonden. Want in de broeihopen die vorig jaar zijn aangelegd, vinden de vrijwilligers een paar honderd eieren.
Kijk hoe de vrijwilligers op zoek gaan naar eieren van de ringslang.
Tientallen eieren ringslang gevonden