Noord-Veluwe
Wie zamelt de meeste broeken, shirts en oude sokken in?

ELBURG - Een kapotte broek, verwassen shirt of een paar oude sokken waar de rek uit is. We hebben er allemaal wel wat van in de kast liggen en vaak vergeten we het naar de textielbak te brengen of gooien het dan toch maar bij het restafval. En zo ontstaat er een enorme afvalberg. Tien basisscholen op de Noord-Veluwe gaan daar de komende weken wat aan doen tijdens de Textiel Race.
Moyra van der Werf en Löis Beelen van basisschool Het Octaaf in Elburg doen ook mee. Ze gingen eerst eens door hun eigen kledingkast. En daar kwam ook het een en ander uit dat eigenlijk allang weg had gemogen. "Al je in een groeispurt zit, zijn je kleren al snel te klein en heb je het niet meer nodig", zo vertelt Loïs. Moyra vindt het een goede actie: "Het is natuurlijk beter voor het milieu".
Schoolreisje
In de Textiel Race gaan de kinderen vier weken lang zoveel mogelijk textiel inzamelen. De school met de meeste kilo's wint een schoolreisje naar NEMO Science Museum in Amsterdam. "Toen ze dat hoorden, werden ze direct enthousiast", zegt meester Karl Pul. "Ze zijn meteen aan de slag gegaan met posters maken en flyers uitdelen in de buurt. En ze hebben een Instagram-post gemaakt." De bedoeling is dat buurtbewoners, vrienden en familie zo aangespoord worden om hun textielafval aan te melden op de website textielrace.nl zodat de kinderen het op kunnen halen.
Door mee te doen aan de Textiel Race leren scholieren al doende over het recyclen van textiel. Alle deelnemers krijgen een interactieve les op hun school over waar je textiel kunt inleveren en wat er nodig is om een spijkerbroek te maken.
Wereldverbeteraars
Het ingezamelde textiel gaat naar recyclingbedrijven waarbij de nog bruikbare spullen naar kringloopwinkels gaan en de rest naar bedrijven die er weer nieuwe spullen van maken. "Dit project sluit mooi aan bij het thema van kinderarbeid waar we al mee bezig waren", zegt meester Karl. In de textielindustrie wordt nog altijd gebruik gemaakt van kinderarbeid. "Zo kunnen onze leerlingen zelf ook iets doen voor een betere wereld."
We hebben in Nederland de afgelopen jaren steeds meer textiel aangeschaft en ook het textielafval neemt steeds verder toe. Volgens cijfers van het CBS werd in 2019 174 kiloton textiel bij het restafval gegooid. Van het textiel dat in het restafval terecht kwam, was 58 procent mogelijk herdraagbaar of recyclebaar.