Stedendriehoek

'O, wat mooi', lichtspektakel trekt duizenden bezoekers naar Apeldoorn

Massale stoet op weg naar lichtkunstwerk 'Welkom'
Massale stoet op weg naar lichtkunstwerk 'Welkom' © Apeldoorn Partners
APELDOORN - De eerste editie van het Royal Light Festival in Apeldoorn is nu al een succes. Tijdens de openingsavond legden duizenden bezoekers een route langs zeven lichtkunstwerken af. "Het is leuk dat er wat gebeurt in Apeldoorn", zeggen bezoekers.
"O, wat mooi", klinkt het nadat na het welkomstwoord van burgemeester Ton Heerts het eerste lichtobject aangaat. Honderden gekleurde vogels ‘vliegen’ tussen de bomen vlakbij Paleis Het Loo. Vandaaruit start de gratis lichtkunstroute naar het centrum.
Bekijk hier de beelden:
Lichtkunst trekt duizenden bezoekers naar Apeldoorn
Zeven lichtobjecten vertellen het verhaal van Apeldoorn: de groene en royale hoofdstad van de Veluwe. Het nieuwe jaarlijks terugkerende evenement moet meer bezoekers naar de stad trekken. Nu zijn het nog vooral Apeldoorners die nieuwsgierig een kijkje komen nemen.
De hoge opkomst noemt het organiserende citymarketingbureau Apeldoorn Partners 'waanzinnig'. "We zijn echt verrast door de hoeveelheid bezoekers", zegt woordvoerder Mirjam Bosch die van tevoren niet wist wat ze kon verwachten. Exacte bezoekerscijfers kan ze nog niet noemen. Die volgen later.

Dikke rijen

Voor de Grote Kerk, die met lichtkunst is uitgelicht, stonden dikke rijen. Eén voor de bezoekers van het festival, en één voor mensen die hun verkiezingsstemmen kwamen uitbrengen. "Dit moet het mooiste stemlokaal van Nederland zijn", klonk het.
Lichtkunst versiert de Grote Kerk in Apeldoorn
Lichtkunst versiert de Grote Kerk in Apeldoorn © Omroep Gelderland
De anders zo drukke Loolaan was tijdens de openingsavond afgesloten voor verkeer. Zo konden bezoekers onder een lichtobject door wandelen: een blauw verlichte stadspoort. "Apeldoorn heeft nooit stadsrechten gekregen en heeft dus geen stadspoort. Maar nu dus even wel", zegt Bosch.
De eyecatcher wordt door veel mensen gefotografeerd. "Ik zou het wel met een professionele camera willen doen. Maar er zijn zoveel mensen in beeld", zegt bezoeker Harry Noback met een mobieltje in z’n hand. "Ik zie allemaal mensen met statieven in de weer."

Lampionnenoptocht

De komende dagen worden meer bezoekers verwacht. "Sommige mensen hebben de Grote Kerk gemist doordat het zo druk was. Of zeggen dat ze nog een keer willen terugkomen; even stilstaan en bewonderen", aldus Bosch. "Ook kinderen met gezinnen zullen gaan lopen. Zaterdag organiseert Orpheus een lampionnenoptocht." Het Royal Light Festival is nog tot en met zondag gratis te bezoeken vanaf 19.00 uur.