Stedendriehoek

'Als een boer rood staat kan hij niet groen denken'

Andre de Groot op zijn land
Andre de Groot op zijn land © Omroep Gelderland
LAREN - Andre de Groot is de vierde generatie boer op deze plek in Laren, bij Lochem. Een aantal jaar geleden nam hij de boerderij van zijn vader over. Zijn vader werkt nog wel mee in het bedrijf waardoor Andre tijd heeft om te investeren in groene bedrijfsvoering. Want dat is waar de Achterhoeker gelukkig van wordt.
"We proberen zo kort mogelijk bij natuurinclusief boeren te komen. De kunstmest hebben we er nu al uit en nu zijn we met niet kerende grondbewerking bezig, ofwel niet ploegen", legt Andre uit. Hij probeert zich zo voor te bereiden op de toekomst, want hij denkt dat de landbouw structureel gaat veranderen.
Andre heeft samen met collega-boeren uit de buurt een natuurinclusief cursus gedaan. "Ik ben nu veel meer met de natuur bezig, om te kijken hoe alles in verhouding zit. Je gaat veel meer kijken hoe je samen met die natuur vervlochten kan zijn."
Maar Andre begrijpt ook dat niet alle boeren hierover kunnen nadenken. "Als een boer rood staat op zijn bankrekening kan hij niet groen denken. Als je wel geld hebt, kan je ook financieel investeringen doen."

Vader deed het anders

De vader van Andre heeft zijn boerenbedrijf op een andere manier gerund. "Vroeger, na de Tweede Wereldoorlog, was het heel anders. Er moest toen meer geproduceerd worden, om ervoor te zorgen dat er nooit meer honger zou zijn. Dat verandert nu wat meer. Maar we moeten wel zorgen dat we voldoende voedsel blijven produceren, want we krijgen meer mensen op de wereld. Maar dat kunnen we niet alleen met Nederland."
Wil je meer zien van het boerenbedrijf van Andre? Kijk dan hier naar de uitzending van Klaas op Klompen waarin presentator Klaas Drupsteen in gesprek gaat met Andre de Groot.

In de serie Klaas op Klompen loopt Klaas iedere zondag een klompenpad. Deze week loopt hij het Loarns Enkenpad. Te zien op zondag 19 maart bij TV Gelderland vanaf 17.15 uur en ieder uur herhaald.