Gelderland

Eén op de vier Gelderlanders stemt BBB: 'Dit zegt genoeg'

Medeoprichter en Tweede Kamer-fractievoorzitter Caroline van der Plas.
Medeoprichter en Tweede Kamer-fractievoorzitter Caroline van der Plas. © ANP
BATHMEN - De BoerBurgerBeweging (BBB) is enorm trots op het succes dat woensdag in Gelderland is geboekt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De partij sleepte een kwart van de stemmen in de wacht in onze provincie en kwam daarmee uit het niets uit op dertien zetels. BBB wil nu niets liever dan meeregeren in Gelderland en de stem van de provincie vertolken.
Medeoprichter en landelijk fractievoorzitter Caroline van der Plas stond woensdag in Bathmen perplex van de uitslagen die binnendruppelden. Toen duidelijk werd dat haar partij in Overijssel veruit de grootste was geworden, sprak Van der Plas tegen Omroep Gelderland al van 'een bizarre avond' voor haar partij. "Bij de peilingen die eerder deze week naar buiten kwamen, dachten we al: wow! Maar wat er nu is gebeurd, had hier echt niemand gedacht."

'Duwtje' in het beleid

Van der Plas zei toen te verwachten dat de BBB ook in Gelderland zo'n grote slag zou slaan. "We zagen de uitslag in Noord-Holland, dat was naar ik meen bijna 15 procent? En dat is vooral stedelijk gebied, hè? Amsterdam, Hoorn, Haarlem, Alkmaar, Zaanstad... noem maar op. Gelderland heeft ook vrij grote steden, maar ook een buitengebied. Dan denk ik dat we de steden pakken én het platteland", lachte Van der Plas trots.
Volgens haar kan BBB onze provincie 'een duwtje geven in het gezonde verstandbeleid' in de stikstofcrisis. "En ook goed kijken wat we nu precies aan het doen zijn. Kennen we werkelijk de gevolgen van het rigoureuze beleid dat we nu aan het uitvoeren zijn? Als we boeren uitkopen? Weten we dat? Ik heb het in de Tweede Kamer meerdere keren gevraagd aan Christianne van der Wal. Het antwoord is dan: nee, dat weten we niet. En we moeten wel goed weten waar we mee bezig zijn, want we gaan rigoureus het platteland veranderen."

Loeters: 'Dit zegt genoeg'

BBB wordt in onze provincie geleid door Rik Loeters uit Didam. Hij reageerde woensdagavond dolblij op het vertrouwen dat de kiezers in zijn partij toonden. "Dit is fantastisch! Dit hadden we kunnen niet dromen, toen we aan deze reis begonnen. Maar het zegt wel genoeg. Ik sta hier als een trots man en een trotse lijsttrekker."
Rik Loeters, fractievoorzitter van BBB in Gelderland.
Rik Loeters, fractievoorzitter van BBB in Gelderland. © Omroep Gelderland
Volgens de Gelderse fractievoorzitter zal BBB er alles aan doen om mee te regeren in onze provincie. Zolang de wet nog aangeeft dat de stikstofreductie in 2035 met de helft moet zijn gereduceerd, zal BBB zich daar sterk voor maken, zegt Loeters. "Net zoals het een must is dat er geen gedwongen onteigening van boeren komt. Landelijk hopen we dat er nu ook wat gaat gebeuren."
Het succes van BBB tijdens deze verkiezingen is niet alleen de verdienste van de partij, maar ook een afrekening met de traditioneel grote partijen, denkt Loeters. "Een heleboel van onze stemmen komen vanuit de onvrede over 'Den Haag', en ik hoop ook dat 'Den Haag' wakker schudt en ziet wat er speelt. Dat is heel veel. Het zegt echt alles dat er rond 21.00 uur nog rijen van een halfuur tot drie kwartier voor de stembureaus staan. Dat moet genoeg zeggen."
Kijk de reactie van Caroline van der Plas bij Omroep Gelderland terug:
BBB slaat steil achterover van succes in Gelderland