Arnhem en omstreken
Bloemen flink duurder: 'We kunnen niet anders'

ARNHEM - De voorspelde faillissementsgolf onder bloementelers bleef uit, maar makkelijk hebben ze het niet. Door de stijgende energieprijzen moesten bloementelers overgaan op maatregelen om te blijven bestaan, of zelfs compleet andere bloemen gaan verkopen. Reden om het Moederdagbloemetje dit jaar maar over te slaan?
Gerard van Wijk van kwekerij 't Hoog Bos in Nieuwaal heeft de gascrisis flink gevoeld. Hij kweekte eerst nog orchideën, maar is nu overgeschakeld op een andere bloemsoort: de Lewisia mountain dream. "We kregen het niet meer rond", vertelt van Wijk. "De Lewisia mountain dreams hebben minder warmte nodig dan orchideeën, en dat scheelt in de energiekosten."
"Er is veel aan de gang in de wereld van de bloementelers", vertelt van Wijk. "Ondernemers moeten echt energiezuiniger gaan werken om ook in de toekomst minder afhankelijk te zijn van de energieprijzen". Zelf is van Wijk daarom overgestapt op zonnepanelen, maar hij was daarnaast ook genoodzaakt om een groot deel van zijn personeel te ontslaan.
Tropische bloemen lastiger te krijgen
Verhoeven bloemen BV uit Zaltbommel koopt bloemen in, en merkt ook dat Nederlandse bloementelers het niet makkelijk hebben. "Het aanbod uit Nederland is minder, we krijgen nu meer bloemen uit het buitenland." Het lukt hen voorlopig nog wel om aan alle vraag te voldoen. Vooral tropische bloemen zijn lastiger te verkrijgen, deze hebben namelijk ook meer warmte nodig om te groeien.
Bloemist Bessel Nijkamp maakt zich nog geen zorgen over de bloemenprijzen. Zelf heeft de bloemist niet zo zeer last van de stijgende prijzen van de bloemen, maar wel van duurdere benzine en stijgende kosten voor verpakkingsmateriaal. Daar komen bijvoorbeeld toeslagen op en het moet aan milieueisen voldoen.
Extra aanvoer uit het buitenland
Nijkamp heeft ook nog geen problemen om aan voldoende aanbod van bloemen te komen. "Dit hebben we vooral te danken aan het buitenlandse aanbod, anders zouden de prijzen er wel heel anders uit zien", vertelt de bloemist. Deze extra aanvoer van bloemen uit het buitenland zorgt ervoor dat er voorlopig voldoende aanbod is, en dat de prijzen op een redelijk niveau kunnen blijven. "De echte Hollandse bloemen zijn wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld rozen uit Afrika", aldus Nijkamp.
"De consument zal moeten accepteren dat bloemen zo'n 20 tot 30 procent duurder zijn, we kunnen niet anders", vertelt Gerard van Wijk. Maar schrikbarend duur zullen bloemen voorlopig nog niet worden. Ook met Moederdag verwacht Bessel Nijkamp dat er genoeg aanbod is. "Met Valentijnsdag hebben we ook geen problemen gezien."