Arnhem en omstreken
Dit stembureau wordt gerund door doven: 'Zodat we gelijkwaardig zijn'

ARNHEM - In Arnhem kan deze woensdag op een hele bijzondere manier worden gestemd. Het stembureau in de Coehoornstraat wordt namelijk deels gerund door doven. En met de hulp van gebarentolken liep dat uitstekend.
"Wij zijn hier om het stembureau te ondersteunen. Zodat horenden en doven gelijkwaardig zijn en hier samen kunnen zijn", legt de dove Marijke in gebarentaal uit die haar gebarentolk Mascha dan weer vertaalt. "We willen laten zien dat doven ook mee kunnen doen in een inclusieve maatschappij."
En dat gaat goed, ziet Marijke. "In het begin was het wel een beetje spannend. Ook omdat het nieuw was."
'In buitenland stuk minder'
Bezoekers die er hun stem uitbrengen, zijn tevreden. De begeleiding door de stembureauleden ging prima, ervaarde Piet. "Uitstekend. Geen problemen." Waarschijnlijk een van de weinige landen in de wereld waar dit gebeurt, vermoedt Piet die zelf veel in het buitenland heeft gezeten. "Daar is het vaak een stuk minder."
Je stem uitbrengen is sowieso belangrijk, vindt Piet. "Omdat dat je recht en plicht is. Veel mensen klagen over wat de politiek doet, maar als je het vergelijkt, vind ik dat alles prima geregeld is in Nederland." Zelf stemt Piet vooral op christelijke partijen, vanwege zijn geloof. Vaak is dat CDA, maar voor de Provinciale Staten is zijn keuze op de SGP gevallen. "Dat vind ik een meer redelijke partij dan CDA. Ook staatkundig gezien."
Het stemproces verliep heel soepel, zag Ernst. "Fijn dat mensen die doof zijn ook gebruik kunnen maken van de stembureaus en er kunnen helpen." Zijn stem is naar Volt gegaan voor de provinciale verkiezingen en naar Water Natuurlijk voor de waterschappen. Volt is volgens Ernst een hippe partij die een frisse wind brengt in de politiek. Maar vooral is het belangrijk dat iedereen naar het stembureau gaat, geeft Ernst mee.
'Gaat wel ergens over'
En die oproep kan burgemeester Ahmed Marcouch volledig onderschrijven. Niet geheel toevallig kiest ook hij dit bureau om te stemmen. "Ik vind het heel belangrijk dat iedere Arnhemmer zijn stem uit kan brengen. Er mag geen reden zijn om thuis te blijven", stelt Marcouch. "Toch is het bijzonder dat de mensen die de gebarentaal beheersen, de doven in onze stad, ook toegang hebben tot het stembureau", vindt de burgervader.
Over de ontwikkeling van de opkomst bij verkiezingen maakt Marcouch zich wel zorgen. Als je kijkt naar de laatste gemeenteraadsverkiezingen was die 'schrikbarend laag', zag de burgemeester. "De provincie is wellicht bij veel mensen onbekend, net als de waterschapen. Maar het gaat wel ergens over, zoals onze landschappen, cultuur en natuur of onze waterveiligheid en beschikbaarheid van water. Het is vanzelfsprekend dat water uit de kraan komt, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Bovendien is je stem op de Provinciale Staten ook een indirecte stem voor de Eerste Kamer."
De legitimiteit van het bestuur, wordt uiteindelijk toch ook bepaald door de mate van betrokkenheid van burgers.
De democratie is van ons allemaal, betoogt Marcouch. "Dus we hebben ook de plicht om ervoor te zorgen dat die goed werkt. Dat begint bij het gebruikmaken van je stemrecht."
Het risico van niet stemmen is dat je je ook niet herkent in wat er gebeurt, weet Marcouch. "Dat heb je dus zelf in de hand." Daarnaast kun je vraagtekens stellen bij de legitimiteit van het bestuur bij een lage opkomst, erkent de burgemeester. "Die wordt uiteindelijk toch ook bepaald door de mate van betrokkenheid van burgers. Dus op welke partij dan ook: ga stemmen", besluit de burgervader.
Bekijk hier hoe het eraan toegaat in het stembureau. Via RTV Connect: