Rivierengebied

Zonnepanelen leggen eindigt soms fataal, Arbeidsinspectie waarschuwt

Installateurs doen voorbereidende werkzaamheden voor het leggen van zonnepanelen.
Installateurs doen voorbereidende werkzaamheden voor het leggen van zonnepanelen. © ANP
GAMEREN - Een man raakte woensdagmorgen in Gameren ernstig gewond toen hij tijdens het plaatsen van zonnepanelen van 6 meter hoogte naar beneden viel. De Arbeidsinspectie signaleert vaker dit soort ongevallen. Gelderse installatiebedrijven nemen hun voorzorgsmaatregelen.
Volgens de Arbeidsinspectie zijn er in anderhalf jaar tijd in Nederland meerdere ongevallen gebeurd bij de installatie van zonnepanelen. "Afgelopen vrijdag was in Rotterdam het vijfde dodelijke ongeval, in drie jaar tijd. Er moet echt goed worden gekeken naar het veiligheidsaspect in deze branche. Snelheid mag nooit boven veiligheid gaan", benadrukt woordvoerder Jeroen Toet van de Arbeidsinspectie.

Extra inspecties

Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan 70 procent van de gevallen de Arbowet overtreden. De Arbeidsinspectie vindt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid in deze sector en heeft het aantal inspecties opgeschroefd. "We gaan af op meldingen waar het risico op overtreding het grootst is. De overgebleven inspectie-uren gebruiken we ook voor dit soort zaken", legt Toet uit.
Gelderse installatiebedrijven zijn zich terdege bewust van de risico's bij het plaatsen van zonnepanelen. "Wij zijn VCA-gecertificeerd. Onze collega's moeten voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Zo gaan ze altijd gezekerd het dak op", zegt een woordvoerder van Evo Energie in Doetinchem. "Bij ons is gelukkig nooit een ongeluk gebeurd. We willen dat op allerlei manieren voorkomen. Zo is het bij ons verboden om zonnepanelen via een ladder naar boven te brengen."

'Hoogste veiligheidscriteria'

Ook bij Duurzaam Is Beter in Apeldoorn is nog nooit een ongeluk voorgekomen. "We proberen altijd goed op te letten. We werken met valhekken. Die worden in de goot geplaatst en dan tegen de gevel aan gehangen. Een stukje valveiligheid, zodat de jongens veilig kunnen werken. We hanteren de hoogste veiligheidscriteria. En dit is een methode waar we tevreden mee zijn", aldus een woordvoerder.
De Arbeidsinspectie komt in april met een jaarverslag met daarin focuspunten op risicogebieden waarin het fout gaat. Uit meer dan 150 inspecties en ongevalsonderzoeken blijkt nu al dat er veel te vaak niet of onvoldoende wordt gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Denk daarbij aan installateurs die panelen via ladders omhoog brengen, maar ook aan het ontbreken van steigers, leuningen of dakrandbeveiliging die valgevaar kunnen voorkomen. Hiervoor zijn boetes uitgedeeld. Daarnaast zijn in januari de werkzaamheden van een installatiebedrijf in zonnepanelen een maand stilgelegd door de inspectie. Het bedrijf overtrad stelselmatig de Arbowet.