Achterhoek

Nico heeft grootse plannen met deze stokoude molen

Molenaar Nico
Molenaar Nico © Omroep Gelderland
BREDEVOORT - Elke woensdag- en zaterdagmiddag draaien nog de ouderwetse wieken van de molen in Bredevoort. Het molenaarsvak zit al meer dan 170 jaar in de familie Woordes. Al zijn in de afgelopen jaren wel wat dingen veranderd, want deze molen draait niet altijd meer alleen op kracht van de wind. Er zijn ook maalstoelen die elektrisch aangedreven worden. Wanneer er geen wind is kan de molen, die dateert uit 1870, dus ook malen.
Sinds 1973 is de molen in Bredevoort in het bezit van de familie. Johan Woordes kocht toen de Prins van Oranje molen. Die molen is dan nog in gebruik als mengvoederfabriek, maar wordt in 1983 door zoon Hennie omgebouwd tot een ambachtelijke maalderij voor biologische granen.

Molenaarsvirus

Hennie vindt het mooiste aan het vak dat je werkt met natuurproducten. "En wat je allemaal van de meelproducten kunt maken, dat is koren op de molen", voegt hij lachend toe. Nadat het nageslacht van molenaar Hennie in eerste instantie de molen niet wilde overnemen, is zoon Nico inmiddels ook besmet geraakt met het molenaarsvirus.
De molen in Bredevoort in de jaren 20
De molen in Bredevoort in de jaren 20 © Omroep Gelderland
Al van jongs af aan wordt er bij de familie Woordes aan de keukentafel gesproken over de molen. Maar zoon Nico zag in eerste instantie zelf geen toekomst in dit vak, zo vertelt hij.
"Als software ontwikkelaar heb ik ook een softwarepakket geschreven over de molen, maar nooit de ambitie gehad om er ook echt te gaan werken. Maar dat is in de laatste 3-4 jaar wel anders geworden." Hij vervolgt: "Ik vind het nog steeds hartstikke mooi om met automatisering bezig te zijn, maar ook het product vind ik leuk om te verkopen."

Kansen

En Nico ziet kansen in de markt: "Biologisch was al in, dat is 90 procent van wat mijn vader ook al deed en wat ik ook nog steeds via de webshop verkoop. Maar je ziet nu wel een verschuiving, dat steeds meer mensen granen inkopen in plaats van het meel. Ze willen nu graag het graan thuis kunnen malen om er zeker van te zijn dat er geen toevoegingen aan het meel wordt gedaan." Dus dat verkoopt Nico nu ook vanuit de molen.
En Nico heeft nog grootste plannen voor de toekomst. "Wat ik voor ogen heb, is dat ik een belevingscentrum hier kan maken. Je ziet het in brouwerijen ook vaak, dan kan je het hele proces volgen als klant en uiteindelijk je biertje kan drinken. Hoe fantastisch zou het zijn als je dat hier zou kunnen, dat je je graan meeneemt en dat je uiteindelijk jezelf gemaakte broodje of pizza hier kunt opeten."

Wil je meer zien van de Prins van Oranje molen in Bredevoort? Kijk dan hier naar de uitzending van Fa.Milie BV. Ook lopen we mee met het familiebedrijf Van Gelder uit Nijmegen.