Arnhem en omstreken / Achterhoek

Zo gaat het er vandaag aan toe in de Gelderse stemhokjes

Op veel plekken verdween vandaag al een stembiljet in de bus.
Op veel plekken verdween vandaag al een stembiljet in de bus. © ANP
ARNHEM - Hoe gaat het in de Gelderse stemhokjes vanmorgen? Een bloemlezing van berichten uit de provincies.
Om 5.00 uur stemden de Nijmeegse studenten Pieter en Maria op het station in Nijmegen op het eerste van in totaal 36 stations die een stembureau openden. Waarom zo vroeg? "Omdat het een feestje is", zeggen ze. De studenten waren de eersten die stemden op een station in Nederland, maar niet de allervroegsten. In een stuk of tien gemeenten, waaronder Ede, waren sommige stembureaus namelijk al open sinds middernacht.

Stemmen met een beetje hulp

Veel gemeenten hebben minstens één stembureau voor mensen met een visuele beperking. Dan helpt een mal over het stembiljet om het juiste vakje rood te kleuren. Ook zijn er stembureaus die bemand zijn met mensen die gebarentaal beheersen, zoals in de Coehoornstraat in Arnhem.
Kijk hoe het er eerder vandaag aan toeging:
In heel de provincie wordt gestemd
Verschillende stembureaus brengen de stembus naar de kiezer toe, zoals een trolleybus in Arnhem, en de Verkiezingstruck die de hele dag in het buitengebied van Aalten staat.
Omdat er stakingen zijn in het streekvervoer, hebben FNV en CNV meldpunten op hun site ingericht om burgers die van de bus afhankelijk zijn naar de stembus te helpen als hun ov-verbinding niet rijdt.

Voor het eerst stemmen

Verschillende gemeenten hebben hun stemmers die afgelopen jaar 18 jaar werden een brief gestuurd, in de hoop op een hoge opkomst van jongeren. Verschillende jongeren die afgelopen week 18 jaar werden, kregen een uitnodiging om samen met de burgemeester te stemmen, zoals Liat Blum in Duiven en Pasquale de Kok in Westervoort.
Liat Blum, net 18 jaar geworden, stemde woensdagochtend ook.
Liat Blum, net 18 jaar geworden, stemde woensdagochtend ook. © Omroep Gelderland
Liat vond het best een klusje: "Ik vond het wel spannend en moeilijk om een keuze te maken. Vooral voor de provincie, daar was de keuze het grootste. Ik hoop dat de partij waarop ik gestemd heb de meeste stemmen haalt. Vanavond ga ik met mijn ouders de uitslagen kijken."

Burgemeester rent langs stembureaus

In Zevenaar stemde burgemeester Lucien van Riswijk in zijn hardlooptenue in Angerlo, want hij probeert hardlopend alle stembureaus van de gemeente langs te gaan. "het is heerlijk weer en ik dacht: laat ik het nuttige eens met het aangename verenigen, maar ik twijfel wel of ik het ga halen om ze allemaal aan te doen", aldus Van Riswijk.
Rond een uur of 10.30 uur werd het op veel populaire stembureaus zoals gemeentehuizen drukker en ontstonden wachtrijen. In de grotere steden lag de opkomst rond 10.00 uur tussen de 6 en 10 procent.
Drukte in Harderwijk op stembureau De Roef.
Drukte in Harderwijk op stembureau De Roef. © Omroep Gelderland

Bijzondere stembureaus

Gelderland heeft bijzondere plekjes waar je kunt stemmen. Behalve in de antieke trolleybus die in Arnhem verschillende plekken aan doet, zijn dat bijvoorbeeld de Koepelgevangenis, de Walburgiskerk in Zutphen, een pannenkoekenhuis in Ede en een kapel in Hoog Soeren. Voetballiefhebbers uit Nijmegen kunnen naar het Goffertstadion.
Meike is net 18 en mocht voor het eerst stemmen. Ze deed dat in een café in Nijmegen, waar ze overigens nog nooit was geweest: "Ik heb lang uitgekeken naar dit moment, dus ik wilde toch absoluut gaan. Eigenlijk vind ik dat jongeren al eerder dan 18 jaar hun stem moeten kunnen laten horen, zodat ze ook invloed hebben op wat er in de politiek gebeurt."
Op het station in Arnhem zongen aanhangers van Extinction Rebellion liedjes, om stemmers op het station op te roepen om klimaatbewust te stemmen.
De stembureaus zijn nog open tot 21.00 uur vanavond. Vanavond zijn de uitslagen uiteraard live te volgen bij Omroep Gelderland.