Arnhem en omstreken / Achterhoek
Statiegeldblikje over 2 weken: zegen voor natuur, vloek voor grenswinkel

ARNHEM - Statiegeld op blikjes moet een einde maken aan 150 miljoen blikjes die elk jaar in de natuur terechtkomen in Nederland. Maar grenswinkels maken zich grote zorgen en gaan uit van een zoveelste klap voor hun onderneming.
Kleine plastic flesjes in de natuur. Sinds er statiegeld werd ingevoerd op die categorie ziet Anton Damen uit Heveadorp ze nog maar weinig rondslingeren. Als fanatiek zwerfafvalopruimer kijkt hij dan ook uit naar dezelfde regeling rond blikjes, die op 1 april ingaat.
Al tientallen jaren wordt er door milieuclubs, maar ook mensen zoals Anton geschreeuwd om statiegeld op kleine flesjes en blikjes. In juni 2021 kwam er naast het al bestaande statiegeld op grote flessen ook statiegeld op kleinere flesjes. Over twee weken volgen ook de blikjes.
Minder flesjes in natuur
Het moet er aan bijdragen dat er minder zwerfaval in de natuur belandt. En wat flesjes betreft werkt het, zo ziet Anton in de praktijk. "Dat merk je echt heel erg. Natuurlijk kom ik ze nog wel eens tegen, maar dat is een fractie van wat het was." Bij huidige afvalrondjes ziet hij voornamelijk blik terugkeren. Anton laat zijn score zien van een kort fietsritje naar Arnhem. "Acht blikjes frisdank, bier, energydrank, één koffiebekertje en een beker van een fastfoodketen."
In Duitsland zit er al sinds 2003 statiegeld op blikjes en kleine flesjes. Vanaf 1 juli 2021 kent Nederland ook statiegeld (0,15 euro) op kleine flesjes. Vanaf 1 april 2023 komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin
Officiële cijfers zijn er niet, maar uit een analyse van 'Zwerfinator' Dirk Groot bleek dat al na een half jaar na invoering van het statiegeld op kleine flesjes 70 procent minder kleine flesjes gevonden werden. En dan moet vooral het statiegeld op blikjes voor een echte slag gaan zorgen.
Dure grap voor grenswinkels
Maar bij de Gelderse grenswinkels vreest men vooral een negatieve slag. Door de nieuwe regelgeving verliezen ze niet alleen hun voordeel ten opzichte van de Duitse markt, waar ze al jaren statiegeld op blik kennen. Maar ze moeten hun blikjes ook nog eens veel duurder gaan inkopen. "We kunnen het nu nog relatief goedkoop uit Denemarken halen. Maar dat kan straks niet meer", verzucht pompstationhouder Erik Koelman uit Aalten.
Bij de invoering van statiegeld op kleine flesjes sprak hij al zijn zorgen uit voor de plannen rond blikjes. "We verkopen hier wekelijks 10 tot 15 pallets blikjes. Aan Nederlanders maar vooral ook aan Duitsers." Ook Michel Wikkerink, die in diverse tankstations langs de grens rond Dinxperlo en Aalten ook veel blikjes in het assortiment hebben, vreest een negatief effect. "Het is altijd afwachten wat de consument gaat doen, maar we zullen het in Nederland moeten gaan inkopen en dat wordt in ieder geval wel duurder."
Pascal stopte met zijn grenswinkel
Dat dit soort veranderingen grenswinkels op den duur fataal kunnen worden, weet inmiddels ook Pascal Mulder, van grenswinkel de Hut in Lobith. Een paar weken terug sloot hij de deuren. "De nieuwe statiegeldregels speelde daar zeker in mee. Maar ook de accijnsverhoging op tabak en ook dat we dat straks niet meer zouden mogen verkopen. Dat zijn allemaal dingen die de toekomst vrij somber maakten. Dus toen hebben we gezegd; we gaan ermee stoppen en gaan allebei een andere baan zoeken."