Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Een café, een kapel en een stadion: dit zijn de acht opvallendste stemlokalen

Verkiezingsbus 115 rijdt op de verkiezingsdag door Arnhem
Verkiezingsbus 115 rijdt op de verkiezingsdag door Arnhem © Gemeente Arnhem
ARNHEM - Deze woensdag kan er op een heleboel stemlokalen in onze provincie een vakje worden roodgekleurd. De meeste stemhokjes staan in dorpshuizen, op scholen en bij sportverenigingen, maar er zijn ook een aantal bijzondere stemlocaties. We zetten er een paar op een rij.

Walburgiskerk, Zutphen

Deze kerk stamt uit de elfe eeuw en was eigenlijk veel hoger. Helaas sloeg in 1600 de bliksem in de kerktoren, waarna de toren 30 meter aan hoogte inleverde. In de kerk is een aantal bijzondere voorwerpen te bezichtigen, waaronder een 17e-eeuwse preekstoel en een sarcofaagdeksel uit de twaalfde eeuw.
De Walburgiskerk.
De Walburgiskerk. © ANP

Pannenkoekenhuis De Langenberg, Ede

In Ede kun je, nadat je je stem hebt uitgebracht, nog uitgebreid tafelen. En het pannenkoekenhuis ligt praktisch op de hei, dus de zwevende kiezer kan rustig over zijn stem mijmeren tijdens wandeling.
Het pannenkoekenhuis aan de Arnhemseweg in Ede.
Het pannenkoekenhuis aan de Arnhemseweg in Ede. © Google Maps

Trolleybus, Arnhem

Deze klassieke trolleybus uit 1949 doet de hele dag dienst als stembureau 115 en rijdt van 10.00 tot 21.00 uur door Arnhem langs verschillende haltes.
Deze verkiezingsbus rijdt de hele dag door de provinciehoofdstad.
Deze verkiezingsbus rijdt de hele dag door de provinciehoofdstad. © Gemeente Arnhem

Kapel, Hoog Soeren

De Kapel aan de Klinkenberg in Hoog Soeren is al zo'n honderd jaar een populaire locatie voor kerkdiensten en om in het huwelijksbootje te stappen. Maar deze woensdag kunnen Apeldoornse kiezers hun jawoord geven aan een politieke partij in een van de hoogst gelegen protestantse kerkgebouwen van Nederland.
De kapel is morgen gesloten voor bruiloften.
De kapel is morgen gesloten voor bruiloften. © Google Maps

Café Piet Huisman, Nijmegen

Café Piet Huisman opende de afgelopen jaren regelmatig haar deuren voor dorstige stemmers. Vroege bezoekers zullen het alleen wel zonder consumptie moeten doen, want pas om 17.00 uur gaat de tap open.

Stadhuis, Culemborg

Deze eyecatcher op de Culemborgse Vismarkt is misschien geen verrassende naam. In ieder stadhuis zijn morgen namelijk stemhokjes te vinden. Maar dit exemplaar is wel een hele fraaie. Het pand staat er al sinds 1539 en heeft ook nog dienst gedaan als wijnkelder, gerechtshof, zetel van het polderbestuur en vleeshuis.
Het stadhuis in Culemborg.
Het stadhuis in Culemborg. © Google Maps

Koepelgevangenis, Arnhem

Het rijksmonument, dat tussen 1882 en 1886 gebouwd werd, was de eerste van de drie koepelgevangenissen in Nederland. Tot 2015 deed het dienst als gevangenis, maar inmiddels vormt de koepel het schitterende decor van allerlei andere activiteiten en bestemmingen. Woensdag kun je hier je stem uitbrengen.
De Koepelgevangenis doet regelmatig dienst als stemlocatie.
De Koepelgevangenis doet regelmatig dienst als stemlocatie. © ANP

Goffertstadion, Nijmegen

Fans van NEC kunnen ook eens doordeweeks hun favoriete stadion bezoeken. De hele dag doet het stadion dienst als stemlocatie en 's avonds wordt er zelfs geteld.
Het Goffertstadion in Nijmegen.
Het Goffertstadion in Nijmegen. © Omroep Gelderland
Mist jouw favoriete stemlokaal in dit overzicht? Laat het ons weten!
Twijfel je nog over je stem? Vul dan het Kieskompas in.