Stedendriehoek

Woningcrisis: laten jongeren hun stem erdoor bepalen?

In hoeverre tellen standpunten over woningbouw mee in het stemgedrag van jongeren?
In hoeverre tellen standpunten over woningbouw mee in het stemgedrag van jongeren? © Omroep Gelderland
APELDOORN - Nog nooit was wonen zo'n groot thema als deze verkiezingen. Partijen hebben tal van oplossingen in hun verkiezingsprogramma's staan. Maar in hoeverre telt het mee in de stem van jongeren?
Er valt heel wat te kiezen. Hoeveel woningen er gebouwd moeten worden, waar ze moeten komen en wat ervoor moet wijken.
Zo kijken jongeren in Apeldoorn ernaar:
Woningcrisis: laten jongeren hun stem erdoor bepalen?

Wat vinden de partijen?

Een krappe meerderheid van de partijen, waaronder VVD, PvdA en Partij voor de Dieren, is positief over het plan van minister De Jonge om 100.000 woningen bij te bouwen. BBB, PVV, FVD zien het als onhaalbaar. Die laatste twee partijen denken ook dat het onnodig is. 25.000 woningen volstaan volgens de PVV, al moet daarvoor het immigratiecijfer flink dalen. Volgens Arjan de Kok van BvNL moeten er zelfs méér woningen gebouwd worden dan dat de minister van plan is.

Binnen of buiten de bebouwde kom?

Een belangrijk aspect in de standpunten over woningbouw is de vraag of er wel of niet gebouwd moet worden buiten de bebouwde kom. Partijen als de VVD, CDA en 50Plus vinden het onvermijdelijk om buiten de bebouwde kom te bouwen. Onder andere omdat dit de snelheid ten goede komt. GroenLinks, BBB en FVD zijn van mening dat er in grote steden moeten worden gebouwd. Partijen die graag willen bouwen buiten de bebouwde kom benadrukken soms dat dit niet ten koste mag gaan van natuurgebieden.

Deel jouw verhaal

Ben jij net als deze woningnoodgevallen ook op zoek naar een huis? Deel jouw verhaal en mail naar wonen@gld.nl.