Arnhem en omstreken

Massaal aan de moestuin, groenten zijn niet te betalen

Zelf groenten opkweken is weer razend populair door de hoge groentenprijzen
Zelf groenten opkweken is weer razend populair door de hoge groentenprijzen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Twee euro vijftig voor een spitskool. Vijf euro voor een bloemkool. De prijzen van groenten rijzen de pan uit. Zelf verbouwen was nog nooit zo aantrekkelijk. En dat is te merken in moestuinland: wachtlijsten voor een eigen tuintje, en cursussen, lezingen en workshops zitten in no-time vol.
Ze merken het nu al bij het IVN. Terwijl het seizoen nog maar net van start is, is er een run op de workshops Hoe begin ik een groentetuintje. Alleen voor de workshop in Arnhem eind deze maand is nog plek, zegt coördinator Ben Dröge . "Maar het gaat harder dan ooit. " Ook de Gelderse opleiding tot moestuincoach is uitverkocht. De opleiding wordt onder andere gebruikt door docenten en ouders die op hun school een leer-moestuintje willen beginnen.

Drukker

Bij de biologische volkstuinvereniging is het seizoen al in volle gang. "Vandaag komen de aardappelen en uien, die kunnen al de grond in", weet voorzitter Fred van der Stap. "En de winkel staat vol met zaaigoed. Van heinde en ver komen ze onze plantjes halen, we merken echt dat het drukker is dan anders. Maar ja, hier kost een bloemkoolplantje nu vijfentwintig cent. Straks als je die oogst brengt het vijf euro op", aldus Fred van der Stap.

Alle lagen van de bevolking

De Gelderse Henk Boesveld is al jaren een enthousiaste moestuinspecialist. Zijn lezingen over de moestuin zijn al sinds deze winter volgeboekt. "Het zijn alle lagen van de bevolking die op mijn lezingen afkomen" weet Henk. "Mensen die een moestuin willen omdat de groenten in de winkel duur zijn. Maar ook mensen die bezig willen zijn met de natuur of samen iets maatschappelijks willen doen. Ook veel jongeren en jonge gezinnen met kinderen beginnen met eigen groentes verbouwen. Echt voor de gezondheid. "

'Het is lekker buitenspelen'

Nu het weer lenteachtig wordt begint het bij veel leden van de volkstuinvereniging weer te kriebelen om de tuin in te gaan. Bijvoorbeeld bij de Steenen Kamer in Arnhem waar je ook plantjes kan krijgen. "Het is echt een grote hobby van mij", zegt een dame die net haar pootaardappelen en uien heeft opgehaald. "Het is lekker buitenspelen zeg ik altijd. Je bent in de natuur, in het zonnetje en je kunt je eigen eten verbouwen, heerlijk."
Een ander lid van de vereniging denkt daar net zo over. "Je hoort de vogeltjes weer fluiten en de bloemetjes komen weer op. Ik kan dan ook elke keer nog weer verbaasd zijn over alles wat omhoog komt. Ik ga vanmiddag meteen nog even de tuin in, het is lekker weer en de plantjes moeten de grond in."
Moestuinseizoen van start: groenten telen in geen jaren zo populair