Stedendriehoek

'Ik kies lekker VVD', scholieren stemden vandaag al

Scholieren staan in de rij om te stemmen.
Scholieren staan in de rij om te stemmen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De verkiezingen zijn woensdag pas, maar scholieren in heel Gelderland konden vandaag al hun stem uitbrengen. De speciale scholierenverkiezingen worden georganiseerd door ProDemos. De uitslag schetst een beeld van hoe de provinciale politiek eruit zou zien, wanneer jongeren het voor het zeggen zouden hebben.
Ook in Apeldoorn wordt door scholieren van de christelijke scholengemeenschap de Heemgaard gestemd. Daar is een klaslokaal omgevormd tot stemlokaal. En één ding is zeker: de opkomst is hier zo te zien veel hoger dan bij de verkiezingen voor volwassenen woensdag.

Stemwijzer vaak gebruikt

"Ik heb net de stemwijzer gedaan, dus ik heb wel een idee waarop ik zo ga stemmen," zegt een leerling die met zijn stembiljet richting stemhokje loopt. "Ik stem Forum voor Democratie, want dat kwam uit de stemwijzer."
De scholierenverkiezingen worden voor de negenentwintigste keer gehouden. De Heemgaard is een van de 95 scholen die meedoen. Het initiatief moet jongeren betrekken bij de verkiezingen en hen leren hoe het stemproces werkt.
Scholieren mochten vandaag al stemmen

'Beetje interesse'

Leerlinge Imke de Braak hielp mee met de organisatie van verkiezingen op de Heemgaard. Zij vindt het belangrijk: "Zodat iedereen wat mee krijgt van hoe het allemaal werkt." Medeorganisator Iris Prins valt haar bij: "We willen ze een beetje interesse laten tonen in de politieke partijen in Nederland."
Hoe de leerlingen in Apeldoorn gestemd hebben, wordt morgen bekend gemaakt. "We gaan straks de stemmen tellen," zegt de 17-jarige Iris. "En de uitslag komt in de aula te hangen, zodat iedereen het kan zien."
Ondertussen is het bij de stembus nog steeds een drukte van belang. "Uit mijn stemwijzer kwam het CDA, maar daar ben ik het niet per se mee eens," stelt een scholier als ze net haar stembiljet heeft ingevuld. "Dus dan doe ik toch maar lekker VVD", zegt ze met een glimlach.
Als het aan alle leerlingen van middelbare scholen en studenten van de mbo's ligt, wordt GroenLinks de grootste partij. Dat is althans het landelijke resultaat. Van de bijna 26.000 scholieren en studenten die op 77 scholen meededen aan de scholierenverkiezingen, stemde 13 procent op die partij. In Gelderland hebben we een andere winnaar. Hier werd de BoerBurgerBeweging het grootst. Dat gebeurde ook in Friesland en Overijssel.