Gelderse Vallei / Achterhoek

Toekomst van de markt onzeker, maar niet in Dinxperlo

De markt staat onder druk.
De markt staat onder druk. © ANP
HOEVELAKEN - Het aantal marktkramen op weekmarkten in de provincie is in de afgelopen tien jaar met 14 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Met name in de non-foodsector liep het aantal kramen terug.
"De voedselkramen met vis, brood en groenten hebben een goede toekomst", zegt poelier Gerrit Willem de Groot uit Nijkerk. De Groot heeft zelf een grote wagen staan in Hoevelaken. Hij is naast poelier ook voorzitter van markten in Hoevelaken en Nijkerk. Hij heeft geen gebrek aan handel: "Ik ken mijn omzetten."
Meer zorgen zijn er voor de non-foodsector zoals kleding, dat hoort De Groot ook om zich heen. Of die kramen er over tien jaar nog zijn, daar twijfelt hij over. "Maar die kramen geven wel kleur aan een weekmarkt, dus je hebt ze eigenlijk nodig."

Elektrische truck

Het publiek vergrijst, maar voor sommige kraamhouders is de opvolging ook een thema. Veel kramen gingen vroeger over van ouder op kind, maar dat geldt lang niet altijd meer. Dat heeft ook te maken met gemeentelijke regels, zoals het weren van dieselvrachtwagens in binnensteden in 2030. "Dan moet ik een elektrische truck kopen, terwijl ik net een nieuwe heb. Bovendien bestaat die nog niet eens. Als dat soort regelgeving doorzet, weet ik niet of ik mijn kinderen nog aanraad mijn bedrijf over te nemen", bekent De Groot.

Juist uitbreiden

De vrijdagmarkt in Dinxperlo heeft van dat alles helemaal geen last. Sterker nog, marktmanager Henk Jan Freriks wil zelfs uitbreiden. "De advertentie daarvoor is net op de bus", zegt hij. Nu heeft Dinxperlo het voordeel van een goede aanloop vanuit Duitsland, maar dan nog: de markt draait als een tierelier.
Freriks ziet ook veel jonge ondernemers die er weer brood in de markt zien en daar is hij heel blij mee: "Ik zie weer dat flink wat kramen gedraaid worden door jonge eigenaren en dat is prachtig. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat hier een goede boterham verdiend kan worden."
De vrijdagse markt in Dinxperlo , die dit jaar zestig jaar bestaat, was overigens vijf jaar geleden de winnaar van de Beste Markt van Nederland in de categorie middelgrote markten.