Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Ziekenhuispersoneel legt werk neer: gaat mijn afspraak wel door?

Zorgpersoneel tijdens een protest op archiefbeeld. Foto ter illustratie.
Zorgpersoneel tijdens een protest op archiefbeeld. Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Door ziekenhuismedewerkers die gaan actievoeren, zijn bij veel Gelderse ziekenhuizen afspraken afgezegd. Zorgpersoneel houdt donderdag een collectieve actiedag waarbij een zondagsdienst wordt gedraaid. Planbare zorg wordt verzet, afspraken die niet kunnen wachten of kankerbehandelingen gaan wel door.
De actie heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. "Er zullen honderden afspraken verzet moeten worden", reageert een woordvoerder van het St Jansdal in Harderwijk. Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem spreekt van 'een zeer beperkt aantal patiënten' dat een nieuwe afspraak krijgt. Patiënten van wie een afspraak is veranderd, hebben bericht gehad van hun ziekenhuis. Bij geen bericht gaat de afspraak gewoon door.

Zondagsdiensten

Veel Gelderse ziekenhuizen nemen deel aan de actiedag van de vakbonden. Ze draaien zondagsdiensten, waarbij alleen de urgente zorg dus doorgaat. Ook bij de afdelingen oncologie gaat de zorg door. Alle medewerkers die ingepland staan, komen wel naar het werk en staan klaar voor eventuele calamiteiten.
Zij voeren patiëntvriendelijke acties. Zo wordt bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede een bijeenkomst in de centrale hal georganiseerd. Actievoerders zingen een protestlied en hangen spandoeken op.
Kijk hier wat er morgen in jouw ziekenhuis gebeurt:

Gestrande cao-onderhandelingen

Zorgmedewerkers voeren actie nadat de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn vastgelopen. "We zijn erg teleurgesteld", zegt Anja Vivié van FNV Zorg over het bod waarmee ziekenhuiskoepel NVZ over de brug kwam.
Naast het feit dat de vakbonden een hoger loon eisen, is werkdruk een belangrijk thema. Vivië: "De werkdruk is hoog, er is inhaalzorg geweest en we hebben te maken met een hoog verzuim. Er is geen balans tussen werk en privé".
Het personeel stond er in de coronaperiode. Toen was er alle lof voor hen. "Wij zijn van mening dat we dat snel zijn vergeten", aldus de FNV'er.

'Acties onnodig'

De brancheorganisatie voor ziekenhuizen, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), vindt het 'onnodig' dat er acties worden gevoerd. "Het bod wat er ligt is 13%. In totaal gaat het om 1,3 miljard euro structureel en daarmee is tot de rand gegaan voor wat financieel voor ziekenhuizen mogelijk is", reageert een woordvoerder op vragen van Omroep Gelderland. "Met het bod zijn we al 400 miljoen euro over het beschikbare bedrag dat we hebben heengegaan. De NVZ wil de ziekenhuismedewerkers een forse loonverhoging geven zodat de koopkracht behouden blijft. Met dit bod doen we dat. We roepen de bonden op om terug te komen aan de onderhandelingstafel. Dat is de plek waar we door kunnen praten."