Gelderse Vallei

'We voelen ons miskend', zorgpersoneel voert vandaag actie

Zorgpersoneel voert vandaag actie.
Zorgpersoneel voert vandaag actie. © Omroep Gelderland
EDE - In veel Gelderse ziekenhuizen wordt vandaag gewerkt alsof het zondag is. Door een collectieve actie, gaat alleen de spoedeisende zorg door. De impact hiervan verschilt per ziekenhuis. De vakbonden vinden dat werkgevers te weinig doen om de hoge prijzen te compenseren en om de werkdruk te verminderen.
"Ik ben al wat ouder, maar als ik zie dat jonge mensen na twee à drie jaar het vak verlaten en eigenlijk helemaal opgebrand zijn, dan gaat er iets goed mis", vertelt Marian Sijl voorzitter van het actiecomité in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Samen met haar collega's voert ze vandaag actie en dat is iets anders dan staken. "Want dan gooi je de boel plat en sluit je de deur. Wij zeggen: we staken niet, maar voeren actie."

Zondagdienst

"We werken alsof het zondag is. De deur gaat niet op slot, maar het ziekenhuis functioneert gewoon", vult FNV-regiobestuurder Gelderland Anja Vivié aan. "Alle medewerkers die zijn ingepland, voeren werkzaamheden uit volgens een zondagsdienst. Dat betekent dat er meer medewerkers die dag aanwezig zijn, voor het werk dat er is. We werken echt met hard en ziel, ook tijdens de actie." Daardoor is er voor het personeel ruimte om deel te nemen aan de acties.
We werken echt met hard en ziel, ook tijdens de actie.
Anja Vivié, FNV-regiobestuurder Gelderland
Spoedeisende zorg en de afspraken op de afdelingen oncologie gaan altijd door. Ingeplande afspraken worden verzet. Dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. "Er zullen honderden afspraken verzet moeten worden", reageert een woordvoerder van het St Jansdal uit Harderwijk. Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem spreekt van 'een zeer beperkt aantal patiënten' dat een nieuwe afspraak krijgt. Andere ziekenhuizen kunnen niet aangeven hoeveel patiënten geraakt worden, reageren ze op vragen van Omroep Gelderland.
Operaties en behandelingen in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk en in het CWZ in Nijmegen gaan wel door. "Daar zijn geen acties die invloed hebben op de patiëntenzorg", geeft een woordvoerder van het CWZ aan. De universitaire medische centra, zoals Radboudumc in Nijmegen, hebben een eigen cao. Dus wie daar een operatie gepland heeft staan, hoeft niet bang te zijn dat die ingreep vanwege acties van het medisch personeel niet door kan gaan.

'Geen enkele realiteitszin'

De reden van de staking zijn de mislukte onderhandelingen over de cao voor ziekenhuismedewerkers. "Ziekenhuismedewerkers moeten alle zeilen bijzetten om patiënten van dienst te kunnen zijn", zegt FNV'er Anja Visié over de werkdruk. "Als er geen goede balans is tussen werk en privé, is de sector niet aantrekkelijk voor nieuwkomers en voor mensen om te blijven en dan verlaten zij de sector."
"Ze zijn erg teleurgesteld", zegt Vivié over het medisch personeel. "Ze vinden het minachtend. Werkgevers hebben geen enkele realiteitszin. Het gaat over loon, maar ook over de hoge werkdruk en het hoge verzuim." Het personeel stond er in de coronaperiode. Toen was er alle lof voor hen. "Wij zijn van mening dat we dat snel zijn vergeten", aldus de FNV'er. "We voelen ons miskend." Als de werkgevers de vakbonden niet tegemoet komen, volgen er meer acties.

'Acties onnodig'

De brancheorganisatie voor ziekenhuizen, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), vindt het 'onnodig' dat er acties worden gevoerd. "Het bod wat er ligt is 13 procent. In totaal gaat het om 1,3 miljard euro structureel en daarmee is tot de rand gegaan voor wat financieel voor ziekenhuizen mogelijk is", reageert een woordvoerder op vragen van Omroep Gelderland. "Met het bod zijn we al 400 miljoen euro over het beschikbare bedrag dat we hebben heengegaan. De NVZ wil de ziekenhuismedewerkers een forse loonverhoging geven zodat de koopkracht behouden blijft. Met dit bod doen we dat. We roepen de bonden op om terug te komen aan de onderhandelingstafel. Dat is de plek waar we door kunnen praten."

"Alle zorgverzekeraars in Nederland zijn voorstander van een passende beloning voor zorgmedewerkers", reageert een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de overkoepelende belangenbehartiger van zorgverzekeraars. "We vinden het belangrijk dat hierover zo snel mogelijk duidelijkheid komt, ook in het belang van patiënten en verzekerden. Uiteindelijk is niemand erbij gebaat als, door ziekteverzuim of stakingen, zorg wordt uitgesteld. Maar we vinden ook dat het aan de ziekenhuizen zelf is om met hun medewerkers en de vakbonden tot goede afspraken te komen."

Het is zorgelijk dat de cao-onderhandelingen tussen de ziekenhuizen en de vakbonden zijn vastgelopen en medewerkers zich genoodzaakt zien om te staken, reageert een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. De zegsman geeft aan zelf geen partij te zijn in de onderhandelingen. De overheid trekt jaarlijks geld uit voor de arbeidskosten in de zorgsector. "Voor 2023 bedraagt dit 3 miljard euro, dat is 800 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor."