Nieuws

Mannen jagen met speedboot zwanen op

HIERDEN - De politie is op zoek naar twee jongemannen die met een speedboot zwanen op het Veluwemeer hebben opgejaagd.
En naar getuigen. De vogels zijn niet dood aangetroffen, maar zijn wel 'ernstig opgejaagd', aldus woordvoerder Esther Naber.

UPDATE:


De politie gaat uit van een bewuste actie en stelt een onderzoek in. 'Helaas hadden we geen boot voorhanden om achter hen aan te gaan.'
De twee jongemannen voeren zondagmiddag rond 15 uur in een snel bootje op een plek waar ze niet hard mogen varen. Eén van hen lijkt op de foto's opnamen te maken met zijn telefoon.

Spitfire

Het duo zat volgens de politie in een grijze speedboot, merk Spitfire, met een 8 pK Selva buitenboordmotor. Van het incident zijn foto's gemaakt, vanaf de Veluwse kant.
Het getreiter van de beesten vond plaats ter hoogte van het strandje vlak bij de jachthaven van Water Ski Vereniging De Harder, langs de N306.
Havenmeester Wout van den Brom weet zeker dat de twee mannen geen lid zijn van de vereniging. Hij kent alle particuliere en huurboten uit de directe omgeving.
'Als ik het tweetal kende, had ik ze zeker aangehouden. Dit soort zaken tolereren we niet.' Het is voor de eerste keer dat hij hoort van dit soort pesterijen.

Razendsnel

Volgens beheerder Janneke Tijsseling van CampSpirt, dat op het eiland De Kluut in het Veluwemeer ligt, zal het de jongemannen niet gelukt zijn om de zwanen daadwerkelijk te overvaren. 'Het is niet zo'n sterk bootje en zwanen zijn razendsnel.'