Rivierengebied / Achterhoek

'Wow, wat is hij groot', vogelaars genieten van bijzondere vogel

De Europese zeearend.
De Europese zeearend. © ANP
ALEM - Hoewel het beest een grote inhaalslag heeft gemaakt in onze provincie, genieten vogelaars er nog altijd enorm van als zij een zeearend vast kunnen leggen. "Hij is nog vrij zeldzaam, het is een prachtig gezicht om hem te zien", vertelt vogelaar Bard van den Boogaard uit Alem.
Bard heeft de zeearend niet in Gelderland gespot, maar heeft hem gezien in de Oostvaardersplassen. "Het is echt een heel bijzondere vogel, heel groot en jarenlang niet in Nederland geweest. De laatste jaren komt hij pas een beetje terug. Het is een zeldzaamheid en prachtig om het beest te zien."
En dat is best bijzonder, vertelt de vogelaar. "Je komt hem niet zomaar tegen. Ik heb hem in Gelderland nog nooit gespot, al komt hij wel eens over de grote rivieren. Daar moet je alleen heel veel geluk mee hebben. Ik ben specifiek naar de Oostvaardersplassen geweest voor de zeearend. Want hier is de kans te klein."
Maar eenmaal oog in oog met het beest, was het genieten, vertelt de vogelaar uit Alem. "Ik dacht: 'jezus, wow, wat is hij groot. Nog groter dan ik dacht'." Van den Boogaard zag hem niet vliegen, maar zitten op de grond. "Het was een waardig bakbeest. Je schrikt ervan hoe groot hij is." Als het dier niet te ver weg is, kun je hem met een verrekijker goed zien vertelt de vogelaar. "Met een fotocamera haal je hem nog wat dichterbij." Maar dat laatste deed de vogelaar niet, want hij wil mobiel zijn. "Maar ik heb hem gezien en hij staat hoog in de lijst van bijzondere vogels die ik heb gezien."

'Leuk cadeautje'

Ook vogelaar Henk te Riet uit de Achterhoek vond het spotten van de zeearend een mooi moment. "Als ik hem wil zien, moet ik daarvoor naar het rivierengebied, dus ik zie hem niet vaak. Maar ik heb hem wel eens gezien in de IJsselstreek, bij Tolkamer."
En dat herinnert Te Riet zich goed. "Dat was wel leuk. De eerste keer dat ik hem zag, had ik dat echt niet verwacht. Dat was een leuk cadeautje. Hij viel wel op hoor, het is een fors beest."
De Achterhoeker fotografeerde de arend wel. "Een poosje terug zag ik hem onderweg op een dode boom zitten. Hij sprong meteen in het oog. Hij zat stil en is dan makkelijker te fotograferen. Al zal hij, wanneer hij vliegt, zich er ook weinig van aantrekken. Maar ik vind dat je beesten in hun omgeving niet moet storen. Het best is om op afstand te blijven."
Maar ook op afstand staat hij dus op camera. "Ik vind het een bijzondere vogel. Maar voor sommige vogelaars is het hoe zeldzamer, hoe leuker. Dat heb ik niet per se. Maar ik vind dit natuurlijk wel heel leuk."