Gelderse Vallei

Bram vindt eerste kievitsei van Gelderland

Bram bij het eerste ei.
Bram bij het eerste ei. © Stichting Landschapsbeheer Gelderland
EDE - Bram Koudijs, vrijwilliger van de Weidevogelgroep Barneveld, heeft vandaag in Ede het eerste Gelderse kievitsei gevonden. Het eerste kievitsei van Nederland werd een paar dagen geleden al gevonden in Overijssel.
Al lange tijd is Bram Koudijs vrijwilliger bij de Weidevogelgroep Barneveld en van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost. Hij zoekt al meer dan 70 jaar naar kievitseieren. Het is dan ook niet de eerste keer dat hij als eerste in Gelderland een kievitsei vindt. "Ondanks dat ik het al zo lang doe, geeft het nog steeds een kik als je 'm vindt."

Bescherming vogels

Bram was aan het wandelen in een veld op het perceel van een boer, waar eerder ook al kievitseieren gevonden zijn. "Er kwam een kievit heel laag over me heen vliegen en een eindje verderop vond ik opeens het ei", vertelt hij. Bram vermoedt dat het ei vanochtend pas gelegd is. Iemand van landschapsbeheer Gelderland heeft het ei nog gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat het ook echt vers is. Ook gaat de Weidevogelwerkgroep met de eigenaar van het perceel in gesprek over hoe de vogels het beste beschermd kunnen worden.
"Er is een stokje geplaatst, een stukje van het nestje af" vertelt Bram. Zo kunnen de vrijwilligers het goed in de gaten houden. Als het nestje vol is, duurt het nog zo'n vier weken voordat de eitjes uitkomen. De vogeltjes moeten dan nog leren vliegen, waardoor het zo'n 8 tot 9 weken duurt vanaf de leg totdat de vogeltjes het nestje verlaten.

Afnemende populatie

"Er zitten veel kievitsparen op het veld, en dat is gunstig", vertelt Bram. "Ze kunnen het nestje dan beter zelf beschermen, door elkaar te helpen." Dit doen ze bijvoorbeeld door roofdieren weg te jagen. De broedpopulatie van de kievit neemt al jaren af, mede doordat het nestsucces van de vogels niet zo hoog ligt. Het nestsucces hangt af van hoeveel van de eieren daadwerkelijk uitkomen.
Met de vondst van het eerste kievietsei gaat het weidevogelseizoen in de provincie Gelderland van start. Vanaf vandaag gaan de meer dan 600 vrijwilligers in de provincie op zoek naar nestjes om ze te beschermen.
Het gevonden ei.
Het gevonden ei. © Stichting Landschapsbeheer Gelderland