Gelderse Vallei / Achterhoek

'Ik was in paniek', cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

De plek van het ongeluk in Ede.
De plek van het ongeluk in Ede. © Luke Beens/Persbureau Heitink
EDE - Tegen een 37-jarige vrouw uit Ede heeft justitie dinsdag negen jaar gevangenisstraf geëist. Ze wordt ervan verdacht de 64-jarige Ben uit Gaanderen te hebben doodgereden op een parkeerplaats in het centrum van Ede. Volgens het Openbaar Ministerie zou de vrouw meerdere malen over het slachtoffer zijn gereden nadat ze tegen de bus van de Achterhoeker was gebotst. Haar advocaat pleit voor vrijspraak.
De vrouw reed vorig jaar maart op een parkeerplaats aan De Halte in Ede tegen het busje van Ben aan. Hij was aan het werk als beveiliger en vervoerde cliënten van het Leger des Heils uit Lunteren. Ze gingen boodschappen doen bij het winkelcentrum. Toen hij de vrouw na de aanrijding aansprak ontstond er een woordenwisseling.
De vrouw bleef in de auto zitten en reed daarna in volle vaart weg, waarbij ze meerdere keren over de man heen reed. Het 64-jarige slachtoffer uit Gaanderen raakte zwaargewond aan het hoofd, buik en borst en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. De vrouw werd vlak na het incident aangehouden.

'Dichtgeklapt'

"Het heeft mij overvallen en ik was in paniek", verklaarde de vrouw dinsdag meerdere malen tegen de rechtbank. "Ik ben geestelijk en lichamelijk dichtgeklapt. Ik ben weggereden van de parkeerplaats om niet nog meer problemen te krijgen."
De vrouw heeft al enkele jaren PTSS en is wantrouwend en angstig jegens anderen. Ze kan niet goed omgaan met heftige emoties. Volgens de vrouw zou de Achterhoeker haar na de aanrijding geïrriteerd en angstaanjagend hebben aangekeken, waardoor ze de situatie wilde ontvluchten.
Maar volgens het Openbaar Ministerie is het tegendeel waar. "Uit verklaringen van getuigen blijkt juist dat hij rustig was en de schade wilde regelen", aldus de officier. "Er was geen reden voor paniek bij de verdachte."

'Goedzak'

Het verdriet bij de nabestaanden van Ben is nog steeds groot. Ook zij schetsen de Gaanderenaar als een 'goedzak'. "Hij is op een brute en laffe manier van ons weggenomen", reageerde zijn weduwe tijdens de zitting.
Haar zoon herkent zijn moeder niet meer na de dood van haar man. "Ze is totaal veranderd. Ons leven wordt nooit meer hetzelfde." De verdachte zegt de boosheid en het verdriet van de familie heel goed te kunnen begrijpen. "Ik heb dit niet gewild, het was geen opzet", aldus de verdachte.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie ziet dat toch anders en gaat uit van opzet. "Ze was in degelijke mate in staat om haar eigen keuzes te maken", aldus de officier. "Ze is twee keer over de man heen gereden en dat is doodslag. Als het echt een ongeluk was geweest, dan was verdachte meteen gestopt, paniek of niet. Misschien had Ben dan nog geleefd."
De advocaat van de verdachte pleitte voor vrijspraak en noemde de reconstructie die in januari heeft plaatsgevonden van het incident onzorgvuldig. Hij verzocht de rechtbank om een schorsing. De rechtbank gaat daar vooralsnog niet in mee en komt over twee weken met een uitspraak.