Stedendriehoek

Brand Apeldoorn: eigenaar denkt dat het opzet is

De brandweer aan het werk in Apeldoorn.
De brandweer aan het werk in Apeldoorn. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De brandweer had zondag de handen vol aan een brand in Apeldoorn. Op het terrein van woonzorgpark Groot Schuylenburg sloegen de vlammen urenlang uit een pand in aanbouw. De nieuwbouw is vrijwel zeker helemaal verloren. Er lijkt sprake van brandstichting, meldt eigenaar 's Heeren Loo.
De brand werd al rond 03.30 uur ontdekt en leek te woeden in de spouwmuur van een gebouw dat nog in aanbouw was. Volgens 's Heeren Loo, een zorgverlener voor mensen met een beperking, ging het om geplande woonunits voor cliënten.
Bij aankomst van het eerste blusvoertuig bleek er al een felle brand te woeden. Om bij de vuurhaard te komen, moest de brandweer houten platen verwijderen. De klus werd bemoeilijkt omdat de nieuwbouw nog geen trap had. Na anderhalf uur was de brand onder controle, maar het nablussen duurde vervolgens ook nog twee uur.
Beelden van de brand:
Brandweer had handen vol aan complexe brand

Gebouw 'afpellen'

Toch bleek de brand hardnekkig, want rond 08.45 uur laaide de boel weer op. De brandweer begon vervolgens het nieuwe pand 'af te pellen', aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Complete muren gingen tegen de vlakte.
Tegen het middaguur was de brandweer nog steeds bezig. In de buurt werden omwonenden gewaarschuwd voor de vrijkomende rook.

Mogelijk brandstichting

De oorzaak van de brand is niet duidelijk. Er was dit weekend niemand aan het werk op de nieuwbouw. Volgens een woordvoerder van 's Heeren Loo, is er echter een zeer sterk vermoeden van brandstichting.
"De nieuwbouw was namelijk nog nergens op aangesloten, ook niet op elektriciteit. Er was dus niets wat brand kan veroorzaken."
Over een schadebedrag kan de woordvoerder nog niets zeggen.
De nieuwbouw en sloopwerkzaamheden van bovenaf.
De nieuwbouw en sloopwerkzaamheden van bovenaf. © Omroep Gelderland