Stedendriehoek

Corona maakte drie jaar geleden alles anders

Testen op corona in de teststraat van de GGD.
Testen op corona in de teststraat van de GGD. © ANP, ter illustratie
BRUMMEN - Deze maand is het drie jaar geleden dat het coronavirus Gelderland bereikte. De wereld kwam er in een paar weken geheel anders uit te zien voor vrijwel iedereen. Ook voor huisartsen, die in korte tijd moesten leren handelen naar de omstandigheden.
Huisarts Jeanette Klijn Velderman uit Brummen kan het zich nog levendig herinneren. "Het was een rare tijd, omdat het zo onbekend en heftig was. Ik weet nog dat ik als huisarts op de huisartsenpost zat voor een nachtdienst. Ik moest naar iemand toe en alle verschijnselen die die persoon had, leken op corona. Dat was best spannend, midden in de nacht in het donker. Ik moest toen bij de auto een speciaal beschermingspak aandoen, dat voelde bijzonder", blikt Klijn Velderman terug.
Tot de uitbraak van Covid-19 hield de Brummense huisarts nooit écht rekening met een pandemie die ook Nederland zou bereiken. "Ik had in boeken en in films wel eens gelezen en iets gezien over een virus dat uitbreekt in bijvoorbeeld Afrika, dat zat wel in mijn hoofd, maar ik verwachtte niet dat het echt zou gebeuren. Maar dat gebeurde toch."
Op 27 februari 2020 werd het coronavirus voor het eerst officieel vastgesteld in Nederland. Het ging om een patiënt die was opgenomen in het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Enkele dagen later bereikte het virus ook Gelderland. Op 3 maart werd het vastgesteld bij een man uit Kerkwijk, die meteen werd opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Nu, drie jaar verder, spreekt Klijn Velderman van tijd tot tijd nog patiënten die door corona zijn getroffen. De meesten van hen zijn er na een weekje wel weer bovenop, zegt ze. "Maar ik sprak laatst ook iemand die corona kreeg en op de intensive care belandde, en vervolgens echt een jaar bezig is geweest om weer te herstellen. Inmiddels gaat het weer heel goed met diegene, maar je vraagt je toch af: waarom krijgt de één wel zo veel last en de ander weer niet? Dat is het grillige van corona."

Laatste maatregelen geschrapt

Afgelopen week schrapte het kabinet de laatst overgebleven coronamaatregelen. Mensen hoeven bij klachten geen zelftest meer te doen, ze hoeven niet meer thuis te blijven wanneer ze zich ziek voelen en in overleg met hun werkgever mogen ze zelfs weer naar 'de zaak' komen. Voortaan zal corona net zo worden benaderd als andere luchtweginfecties.
Voor Klijn Velderman is corona enigszins gaan lijken op de ziekte van Pfeiffer. "Maar dit is nog heftiger: mensen zijn soms één of twee jaar best wel uit de roulatie. Ze kunnen niet goed meer functioneren, zijn moe en hebben andere vage klachten waar niet echt een oplossing voor is. Dat is nog het allerergste. Er zijn geen poli's waar je even naartoe kunt om het 'te fiksen'."
Is er een les die we als land kunnen trekken uit de drie jaar die achter ons liggen? "Ik denk dat we het met z'n allen best goed hebben gemanaged, als zorg", zegt Klijn Velderman. "Maar het was wel véél. Het belangrijkste is, denk ik, dat we niet met z'n allen in paniek moeten raken. Onbekend maakt onbemind en dan kunnen we snel in paniek raken. Maar laten we kijken wat er werkelijk aan de hand is en hoe we dat moeten aanvliegen."