Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Kiezers gaan vlak voor verkiezingen nog even shoppen

D66 en de Partij voor de Dieren in actie in Ede.
D66 en de Partij voor de Dieren in actie in Ede. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gaan we links, gaan we rechts of door het midden? Zoals bij elke verkiezingen besluiten veel kiezers pas op het allerlaatste moment welke partij hun stem krijgt. Op de laatste zaterdag voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen van woensdag laten de partijen daarom nog even goed van zich horen. Kiezers maken er dankbaar gebruik van, zoals in Ede en Arnhem.
In Ede gingen meerdere partijen de boer om met folders, kraampjes en anders verkiezingsmateriaal. Voorbijgangers komen er buurten in de hoop meer te leren over de diverse standpunten. Eén belangstellende heeft zijn stem al bepaald: de VVD. "Maar ik vind Rutte helemaal niks, die mag vertrekken. Wie hem dan opvolgt? Er komt vanzelf iemand anders."
Een jongere vrouw gaat wat bedachtzamer te werk. "Ik heb een rondje gemaakt langs een paar partijen en vindt het wel verhelderend. Ik neig naar links, want we moeten de natuur niet naar de knoppen helpen en als ik later ergens wil wonen, moet me dat geen fortuin kosten."

Stamppot

De SGP rijdt met een campagnebus door de provincie, de PvdA gaat traditioneel met rozen de straten door en in Arnhem deelt de gedoodverfde verkiezingswinnaar, de BoerBurgerBeweging (BBB), zaterdag ingrediënten voor stamppot uit. "Biologisch", verzekert lijstrekker Rik Loeters. Voor de deur van Musis Sacrum laat hij zien hoe peen, uien en aardappels in een emmer verdwijnen, klaar om te worden meegegeven aan passanten.
"En die krijgen ook nog worst én natuurlijk onze flyer mee naar huis", aldus Loeters.