Gelderse Vallei

Piet mag geen ganzen verjagen en dat kost hem tienduizenden euro’s

Piet van 't Klooster.
Piet van 't Klooster. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Als boer wil je gras van je weilanden kunnen halen om je koeien te kunnen voeren. Maar wat als overwinterende ganzen je land kaalvreten, en je dus geen gras kunt maaien? Het is het verhaal van Piet van 't Klooster.
Piet is boer in Nijkerk. Hij heeft een biologische melkveehouderij en pacht gronden van Staatsbosbeheer in de Polder Arkemheen. Dat gebied is door de provincie aangewezen als overwinteringsgebied voor ganzen. “Dat betekent dat ik ze in de winter niet mag verjagen”, legt Piet uit. “En in de zomer zitten er nog steeds zó veel, dat verjagen helemaal geen zin heeft, want ze gaan gewoon in het volgende weiland zitten.”
En ganzen zijn hongerige beesten: ze eten alles kaal en dat kost Piet naar eigen zeggen tienduizenden euro’s per jaar. “Ik haal geen gras meer van mijn land, maar alleen nog maar onkruid.”

Weilanden zijn natuurgebied

Normaal gesproken zou Piet een vergoeding krijgen voor de schade die de ganzen aanrichten. Maar de provincie ziet de weilanden die hij pacht van Staatsbosbeheer als natuurgebied, ook al zien ze er net zo uit als de weilanden die de boer pal daarnaast in bezit heeft. En schade aan natuurgebied vergoedt de provincie niet. “Terwijl ze willen dat alle boeren natuurinclusief worden. Dit zijn dus de gevolgen van dat beleid.”
Volgens Piet maakt de provincie het hem zo onmogelijk om natuurinclusief te boeren. Piet wil de grond gebruiken om weidevogels meer ruimte te geven, maar de ganzen verjagen die vogels ook. Na twintig jaar gesprekken met de provincie voelt hij zich nog altijd niet gehoord.

Asfaltecologen

De provincie laat in een reactie weten dat er voor ‘reguliere landbouwgrond’ wel degelijk een schadevergoeding wordt uitgekeerd. Bovendien mag er in de zomer op ganzen gejaagd worden van de provincie, en zouden eieren ook weggehaald of bewerkt mogen worden. “Ja, maar als ik dat wil doen, beweren die asfaltecologen van Rijkswaterstaat dat ik andere vogelsoorten zou verstoren”, reageert Piet geïrriteerd.
“Asfaltecologen ja, want ze rijden een rondje met hun auto, maar komen nooit in het weiland zelf. Want daar zie je dat die ganzen zo dicht op elkaar zitten, dat er geen enkele andere vogel tussen komt. Een oplossing van niets, dus.”
Bekijk hieronder het verhaal van Piet (vanaf 12.10 minuten):
Ridders van Gelre - VVD, D66 en Ons Gelderland