Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Maas treedt buiten zijn oevers door regen en sneeuw

De Maas trad in januari ook al buiten zijn oevers
De Maas trad in januari ook al buiten zijn oevers © ANP
HEUMEN - De Maas zal dit weekeinde naar verwachting op een aantal plaatsen buiten de oevers treden doordat er veel sneeuw en regen in het stroomgebied van de regenrivier is gevallen. Daarna zakt de waterstand weer, om volgende week opnieuw te gaan stijgen, verwacht Rijkswaterstaat.
De Maas vormt van Heumen tot Aalst de ondergrens van onze provincie, over een lengte van zo'n 80 kilometer. Gemeenten aan de Maas worden door Rijkswaterstaat geadviseerd goed te letten op de waterstanden en tijdig maatregelen te nemen, zoals het afsluiten van wegen en kades.
Donderdag stond het water in beken in Zuid-Limburg al behoorlijk hoog doordat er veel water uit de Ardennen naar Nederland stroomde. Rijkswaterstaat denkt dat de afvoer bij Sint Pieter (onder Maastricht) zaterdag naar ongeveer 1000 kubieke meter per seconde stijgt en zelfs kan doorstijgen naar 1200 kubieke meter per seconde. Dat is een verhoogde waterstand, maar nog geen hoogwater.

Rijn is voller, maar niet problematisch

De waterstand van de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel was wekenlang lager dan normaal, maar zal de komende dagen snel stijgen. Rijkswaterstaat acht de kans niet heel groot dat de uiterwaarden gaan onderlopen, aangezien er in Zuid-Duitsland en de Alpen minder neerslag is gevallen dan werd verwacht.