Rivierengebied

Verbondenheid centraal bij 'dorpendeals' van provincie Gelderland

Dorpendeal Hellouw
Dorpendeal Hellouw © Omroep Gelderland
HELLOUW - Verbondenheid, dat is het doel van dorpendeals van de provincie Gelderland. Er zijn er al elf. Dinsdag kwam de twaalfde erbij in Hellouw, in de gemeente West Betuwe. Daar worden vanuit de dorpendeal gezamenlijke activiteiten georganiseerd en wordt een sociaal dorpsplein ontwikkeld. Hiervoor krijgen ze meer dan een ton subsidie van de provincie.
Dat is het meer dan waard, zegt leefbaarheidsgedeputeerde Peter van 't Hoog. De gedeputeerde zette zijn handtekening voor de dorpendeal met Hellouw. De gemeente West Betuwe en de provincie maken met de deal ruim twee ton vrij voor de leefbaarheid in het dorp.
Ook inwoners van Hellouw zijn enthousiast en kunnen niet wachten om te beginnen. Initiatiefneemster Nellie Donker vertelt dat er nog over de precieze bestemming gepraat gaat worden, maar ideeën zijn er volop. "Een educatieve tuin, sporttoestellen in het dorp, dat ook jongeren activiteiten kunnen doen", Nellie ziet het al voor zich.

Huiskamer van Heteren

In Heteren werd eerder een dorpendeal gesloten. Daardoor hebben inwoners de 'Huiskamer van Heteren' kunnen oprichten. 'Zonder dorpendeal had de bibliotheek nog achteraf gezeten. Nu hebben we een huiskamer waar ook een bibliotheek is, die in het kloppend hart van Heteren aanwezig is', vertelt Bert van Putten van de dorpendeal van Heteren.

Op meer plekken

Een greep uit de andere voorbeelden. Zo werd in het Achterhoekse Rekken geëxperimenteerd met een dorpscoöperatie om voorzieningen in het dorp te behouden. In Bronckhorst kampten verenigingen met een tekort aan vrijwilligers, dus werd een omnivereniging opgericht om hierop in te spelen. In Olde Barneveld en het Wageningse buurtschap Nude werden mensen van verschillende multiculturele groepen samengebracht.