Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Nijmeegse draait op voor torenhoge stroomrekening na identiteitsfraude

Ter illustratie
Ter illustratie © Associated Press
NIJMEGEN - Hoe toon je aan dat je helemaal geen energiecontract hebt afgesloten, maar dat iemand jouw persoonsgegevens daarvoor heeft misbruikt? Dat valt niet mee.
Cybercriminelen die je identiteit stelen om er geld mee te verdienen. Digitale criminaliteit is de snelst groeiende vorm van misdaad en daardoor worden steeds meer mensen het slachtoffer. Zo werd recent een vrouw uit Nijmegen het slachtoffer van iemand die een energiecontract op haar naam afsloot.

Wietkwekerij?

Voor de duidelijkheid: zelf heeft ze helemaal niets met drugs te maken, laat staan met de productie ervan. Maar ver van haar woonplaats Nijmegen, op een boerderijtje in de Achterhoek, lijkt het er sterk op dat er wiet wordt gekweekt. En dat wie daar achter zit, haar naam en rekeningnummer heeft misbruikt om stroom af te nemen bij energieleverancier Energiedirect.
Maanden achter elkaar wordt er, iedere maand weer, meer stroom verbruikt dan een gemiddeld Nederlands huishouden in een heel jaar doet. De Nijmeegse moet opdraaien voor de gemaakte kosten. "Zeker wel duizenden euro's, want er is meer dan 10.000 kWh verbruikt."
Ze doet haar verhaal anoniem omdat ze bang is. "Uit angst voor dat soort mensen wil ik graag anoniem blijven." Ze heeft aangifte gedaan bij de politie, maar die liet een dag later weten de zaak niet in behandeling te nemen en verwijst naar Energiedirect. Die energieleverancier stuurt haar aanmaningen met bijkomende incassokosten.

Grof geld

"Dus de politie lijkt het niet heel serieus te nemen en Energiedirect lijkt het niet heel serieus te nemen. De politie is sowieso onderbezet. Maar ik denk dat ze qua kennis voor digitale criminaliteit achterlopen op de criminelen die zelf natuurlijk een hele grote prikkel hebben om zich hier wel heel erg in te specialiseren. Want ze kunnen er grof geld mee verdienen."
Energiedirect is niet bereikbaar en reageert ook niet op mail van Omroep Gelderland. Wel is het Nijmeegse slachtoffer inmiddels benaderd door Energiedirect om een afspraak te maken voor een gesprek deze week. Een woordvoerder van de stichting die eigenaar is van het Achterhoekse pand laat weten dat het gekraakt is en ook verschillende keren contact gezocht te hebben met de politie. Dat leverde niets op. Omroep Gelderland werd afgeraden zelf het erf op te lopen.
Kijk naar een reportage:
Nijmegenaar slachtoffer van identiteitsfraude