Noord-Veluwe

Massale sterfte onder kokmeeuwen door vogelgriep

HARDERWIJK - Dat de vogelgriep dit jaar heerst onder met name de kokmeeuw, wisten we. Maar volgens diverse dierenambulances in onze provincie is de slachting enorm. Dagelijks worden tientallen dode kokmeeuwen opgehaald.
Petra de Jong van Dierenambulance Noord-West Veluwe is er druk mee. Dagelijks rijdt ze met een aanhanger door de Arkemheenpolder om dode kokmeeuwen te rapen.
"Tientallen dode vogels haal ik dagelijks op in de hoop verspreiding van het vogelgriepvirus nog een beetje in te dammen. Sommige vogels leven nog een beetje. Die laten we dan inslapen."
Volgens de Jong is het dweilen met de kraan open. "Vorig jaar was het nog de zwaan en de brandgans. Maar nu is de kokmeeuw extra gevoelig voor de griepvariant van dit jaar. En kokmeeuwen zitten overal. Niet alleen op de randmeren, maar zelfs in woonwijken. Ze verspreiden het virus dus veel sneller."
Geheel in beschermend pak en met handschoenen aan loopt De Jong door de weilanden om dode vogels op te pakken en af te voeren. "De kokmeeuwen zitten nu precies in het gebied waar straks de grutto leeft als ze terugkomen uit Zuid Europa om hier te broeden. We zijn bang dat de vogelgriep zo ook op onze nationale weidevogel wordt overgebracht."

Afblijven en melden

Voorlopig is weghalen de enige manier om het virus tegen te houden. De Jong: "Als je een dode vogel ziet of een vogel die zich vreemd gedraagt: ga er niet zelf op af maar meldt het bij de Dierenambulance. Dan komen wij ze weg halen."
Ook in Culemborg en omgeving heeft de dierenambulance inmiddels de handen vol aan de vogelgriep. Met name meeuwen lijken te worden getroffen door deze ziekte, zegt coördinator Gerrit de Boom.
"Maar inmiddels zien we ook meer dode watervogels, zoals eenden en meerkoeten. Van de 25 ritten die we nu rijden, zijn er twintig voor vogelgriep. Deze variant is zeer besmettelijk en overdraagbaar op andere dieren en mensen. Maar pak de vogels vooral niet zelf op. Laat dit aan ons over. We dragen beschermende kleding hiervoor. En voorkom dat je hond in contact met kadavers komt, hou ze aan de lijn."
Zie je een dode vogel? Kom er niet aan en houd je hond weg van het kadaver. Bel met de dierenambulance in jouw omgeving en laat het weghalen. Je kunt je melding ook doorgeven aan het landelijk meldpunt Dierenambulance, telefoonnummer 0900-0245.