Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Stroomstoring zet buurt urenlang in het pikkedonker

Bewoners zaten de hele avond in het donker.
Bewoners zaten de hele avond in het donker. © Omroep Gelderland
BRUMMEN - Veel Brummense huishoudens zitten donderdag de hele avond zonder stroom. De storing is veroorzaakt door een brand in een transformatorhuisje aan de Engelenburgerlaan. Om die te kunnen blussen, moest de netspanning worden uitgeschakeld. En dus moeten de bewoners van 140 huizen het de hele avond doen zonder televisie en Wi-Fi.
En dat terwijl het buiten ook nog eens ijskoud is. Volgens monteurs van netbeheerder Liander is het repareren van het transformatorhuisje niet zomaar gedaan. Liander laat daarom een noodaggregaat aanrukken. Maar of die er voor middernacht al is, is nog maar de vraag. "Vrijdagochtend is er in ieder geval stroom", aldus een werkman.
"We hebben de kaarsjes maar aangestoken", vertelt een buurtbewoner. "En we hebben een houtkachel die lekker brandt, dus we maken er wat van." De Brummenaar heeft er weinig fiducie in dat er gauw weer een lamp kan branden: "Ze zeiden dat het om acht uur al geregeld zou moeten zijn, maar gezien de grote hoeveelheid rook die ik vanmiddag uit het huisje zag komen heb ik daar toch mijn twijfels over."
Een vrouw die thuis nog wel stroom heeft, komt even polshoogte nemen. "Ik schrik ervan, het is hier pikkedonker. Ik merk nu dat we veel geluk hebben."
Het uitgebrande transformatorhuisje stond tegenover dorpslokaal Concordia. De daar geplande kegelavond kan door de storing niet doorgaan. "Dat is heel jammer", vertelt de voorzitter van de kegelstichting. "Want het is daar altijd heel gezellig. Dan moeten we maar iets anders bedenken."

Kan ik compensatie krijgen?

Mocht de storing nog de hele nacht aanhouden, dan kunnen de buurtbewoners een leuk bedrag op hun rekening verwachten. Volgens Nederlandse wetgeving krijgt ieder huishouden dat langer dan vier uur zonder stroom zit een vergoeding van 35 euro. Voor elke vier uur extra komt daar nog eens 20 euro bovenop. Op de website van Liander valt te lezen dat het bedrag automatisch wordt overgemaakt.
Mocht de storing nog tot vrijdagochtend duren, moet Liander ongeveer 10.000 euro aan schadevergoedingen uitkeren.
Bekijk hier hoe donker het was:
Stroomstoring in woonwijk