Stedendriehoek / Achterhoek

Gemeente Lochem koopt terrein voor woningen voor statushouders en Oekraïners

Het pand dat de gemeente heeft aangekocht.
Het pand dat de gemeente heeft aangekocht. © Google Street View
LOCHEM - Op het terrein naast Zwem- en sportcentrum De Beemd komen tijdelijke woningen voor statushouders en ontheemde Oekraïners. Op het terrein staat ook een woonhuis, dat nu als kantoor in gebruik is. Dit wordt aangepast zodat het weer geschikt is om te wonen. Directe omwonenden en belanghebbenden zijn per brief geïnformeerd.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem wil Oekraïense ontheemden en statushouders voor tien jaar huisvesten op dat terrein. Op het terrein is plek voor 6 tot 8 flebile woningen en er kunnen dan in totaal 56 Oekraïners wonen. Het woonhuis is geschikt voor maximaal 12 statushouders.

Nood is hoog

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Als college nemen we onze verantwoordelijkheid om meer woonruimte te creëren. Met dit besluit dragen we bij aan het oplossen van de vluchtelingencrisis. Maar er is meer nodig. Voor onze jongeren en voor iedereen die met spoed een thuis nodig heeft, moet er meer ruimte komen. Als overheden moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken. Als gemeenschap hebben we de plicht om te zorgen voor een dak boven ieders hoofd.”
De gemeente moet nog veel werk verzetten om woonruimte te vinden voor statushouders, spoedzoekers en andere doelgroepen. Voor de zomer moeten er woningen zijn voor 41 statushouders. Ook vangt de gemeente op dit moment 160 Oekraïense vluchtelingen op. Omdat de oorlog in Oekraïne voortduurt wordt dit aantal naar boven toe bijgesteld naar 188 vluchtelingen.

Ongebruikelijke aankoop

In een raadsmemo schrijft het college dat de aankoop van het pand ongebruikelijk is: "Het is niet gebruikelijk om als college tot aankoop van onroerend goed te besluiten als de raad daarvoor geen middelen beschikbaar heeft gesteld. De opgave waar wij voor staan is echter niet gering. Wanneer een geschikte locatie zich aandient is daarom snelheid geboden, omdat het aanbod van geschikte locaties immers zeer beperkt is."
De aanschaf van de locatie kost € 585.000. Daarnaast worden de kosten van verbouwen en het plaatsen van flexwoningen geraamd op € 500.000. De plannen voor het terrein naast het zwembad worden de komende tijd uitgewerkt.