Rijk van Nijmegen

Nijmegen krijgt 1200 opvangplekken voor vluchtelingen erbij, 'de nood is hoog'

Vluchtelingen in Heumensoord (ter illustratie)
Vluchtelingen in Heumensoord (ter illustratie) © ANP
NIJMEGEN - In Nijmegen komen vanaf half april 1200 tijdelijke opvangplekken voor vluchtelingen op sportpark Winkelsteeg. Donderdag zijn omwonenden hierover schriftelijk door de gemeente ingelicht.
De gemeente Nijmegen heeft het nieuws bevestigd nadat er folders over waren uitgedeeld aan mensen die in de wijk rond het sportpark wonen. Het sportpark ligt tussen het Goffertpark en het Maaswaalkanaal. Sportclub SV Hatert speelt op het park.

Open tot 1 november

De crisisnoodopvanglocatie blijft open tot 1 november. Het Rijk heeft gemeenten dringend gevraagd om opvangplekken aan te bieden voor de groeiende aantallen mensen die in Nederland asiel aanvragen. Nijmegen geeft daar dus gehoor aan.
Burgemeester Bruls: "De nood is nog altijd hoog. We weten inmiddels uit ervaring dat we crisisnoodopvang, ook op grotere schaal, in Nijmegen zó kunnen organiseren dat dit goed en rustig verloopt, zowel voor degenen die er verblijven als voor de mensen die er in de buurt wonen."

Dagbestedingsactiviteiten voor mensen in opvang

Er worden zes paviljoens gebouwd met verwarmde slaapruimtes voor 160 personen. Ook komen er 50 woonunits voor 4 of 6 personen, waarin vooral ouders en kinderen zullen verblijven. Verder zijn er sanitair- en ontmoetingsruimten. Bindkracht10 en het gemeentelijke sportbedrijf gaan dagbestedingsactiviteiten voor de mensen in de opvang organiseren.
Eerder gaf Nijmegen ook al gehoor aan de oproep van het Rijk om extra crisisnoodopvangplekken aan te bieden. Er is nog steeds te weinig plek in Nederland om mensen die hier asiel aanvragen, op te vangen.