Arnhem en omstreken

Geschokte museumdirecteur: 'Diefstal bronzen monumenten onthutsend en onbegrijpelijk'

De museumdirecteur voor de lege sokkel.
De museumdirecteur voor de lege sokkel. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Directeur Ronnie Weijers van het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek is nog steeds 'geschokt', een dag na de diefstal van twee bronzen beelden bij het museum. De beelden zijn van hun sokkel gezaagd of geslepen.
"Vanochtend loop je naar je werk en je ziet het staan met afgezaagde poten. Het is onbegrijpelijk en waardeloos", verzucht Weijers. "De betekenis van de beelden was heel groot."
Het gaat om een beeld van een parachutist en een beeld van een adelaar, een monument ter nagedachtenis aan de gevallenen bij de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog.

'Monument voor zij die hun leven hebben gegeven'

Beide beelden kosten samen ongeveer 100.000 euro, schat Weijers. "Maar dat is onbelangrijk in vergelijking met het feit dat het een monument is voor zij die hun leven hebben gegeven. Het is respectloos en verdrietig. Dat is veel erger dan het financiële plaatje", vindt de museumdirecteur.
Het museum heeft woensdagochtend meteen aangifte gedaan van de diefstallen. "De politie neemt het zeer serieus. Er is forensisch onderzoek geweest, sporenonderzoek. Het wordt hoog opgenomen."

In september moet beeld er weer staan

Weijers wil in ieder geval dat het monument met de adelaar er bij de herdenkingen in september weer staat. "Meestal is er van zulke kunstwerken een mal bewaard gebleven. Die zijn we nu aan het zoeken. En dan kan in een gieterij hetzelfde bronzen beeld worden vervaardigd."
De directeur krijgt veel reacties op de diefstallen. "Het raakt de mensen in mijn omgeving echt. Maar ook mensen die ik niet ken, willen hun steun uitspreken. De mensen zien het als een monument voor iedereen en ervaren de diefstal als onthutsend."

Mensen vinden diefstallen 'schandalig'

Ook op Instagram, Facebook en Twitter van Omroep Gelderland kwamen veel reacties op het ontvreemden van de beelden binnen. "Wat schandalig, kunnen ze nu nergens afblijven!', vindt Juultje. "Te triest voor waarden", stelt Raymond. "Schofterig, schandalig en misselijk gedrag", aldus Gerard. Gilbert noemt de zaak "brutaal, respectloos en onacceptabel."
"Het respect is meer en meer te zoeken. Waarschijnlijk stelen om het brons en absoluut niet bewust met wat het met een ander doet", concludeert 'wow_ik_hier'. "Als je zelfs totaal geen respect hebt voor de herdenkingsbeelden van het Airborne Museum voor de gevallen soldaten die voor onze vrijheid hebben gestreden, dan ben je nog minder dan het smerigste uitschot onderaan de voedselketen", fulmineert Jeffrey. Teunnis stelt: "Die hebben de oorlog hier niet meegemaakt, anders doe je zoiets niet."