Stedendriehoek

Chauffeurs weer op pad, wilde staking was 'onacceptabel'

Bussen bij het station in Apeldoorn.
Bussen bij het station in Apeldoorn. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De bussen in Apeldoorn rijden vrijwel allemaal weer. Maar moederbedrijf van vervoerder RRReis vindt de wilde actie van buschauffeurs van donderdagmorgen 'onacceptabel'. De chauffeurs van RRReis zetten donderdagochtend hun bussen spontaan stil als protest.
Moederbedrijf EBS is allesbehalve blij met de wilde staking. Woordvoerder Jasper Vermeer van EBS wilde donderdag zijn agenda niet omgooien om naar Apeldoorn af te reizen.
De buschauffeurs willen minder krappe dienstregelingen zodat ze niet meer zo hoeven te jakkeren en steeds al hun lunchpauzes missen. Door te korte op- en afstaptijden vertrekken ze vaak al te laat bij wisseling van de dienst. Ook willen ze problemen opgelost hebben met bussen waar ze zere schouders van krijgen. En ze willen hun verlofuren kunnen bekijken, iets wat al meer dan een jaar niet kan volgens de chauffeurs.

'Geen begrip voor'

"We zijn al lang in gesprek, en er zijn al vele acties geweest en er komen nog meer acties die al gepland staan. We hadden als werkgevers al centraal overleg met de bonden, er is al veel aan de hand. We begrijpen als werkgevers de opstelling van de bonden niet. Ook lokaal overleggen we met de medezeggenschapsraden zoals in Apeldoorn. We kijken naar waar het wringt en hebben daar continu gesprekken over. Dat chauffeurs in Apeldoorn nu spontaan het werk neerleggen, vinden we dan ook onacceptabel", aldus woordvoerder Vermeer.

Reizigers de dupe

"Reizigers zijn er de dupe van. Die proberen juist hun reis tussen de actiedagen door te plannen en worden nu geconfronteerd met de spontane acties. Daar hebben we gewoon geen begrip voor."
Moeder Corrine van een jonge busreiziger was woest vanmorgen: