Stedendriehoek

Criminelen vissen naar jouw geld, maar zo trap je er niet in

Deze man wordt gezocht vanwege phishing. Het slachtoffer dacht een transactie te doen op Marktplaats maar hij werd opgelicht.
Deze man wordt gezocht vanwege phishing. Het slachtoffer dacht een transactie te doen op Marktplaats maar hij werd opgelicht. © politie/Plaats Delict
LOCHEM - Criminelen die online hengelen naar jouw persoonlijke en vertrouwelijke informatie. Phishing. Veel mensen trappen erin. En de gevolgen zijn groot. Wie er intuint, kan voor duizenden euro’s worden opgelicht.
In dit artikel geven we tips om phishing te voorkomen en leggen we uit wat je moet doen wanneer je slachtoffer bent.
In Lochem ging een slachtoffer het schip in op Marktplaats. De man moest op een link klikken om zijn gegevens te verifiëren. De site waar hij naartoe werd geleid, was vals. Hoge bedragen werden van de rekening van het slachtoffer afgeboekt, totaal 1200 euro.
Criminelen gaan zo sluw te werk, dat je het vaak pas te laat doorhebt.
Sinds een jaar of vijf zijn er digitale wijkagenten in Nederland. Zij houden zich onder andere bezig met phishing. Een van hen is Sander Hoed.
Iedereen kent wel mensen die dagelijks mailtjes of sms’jes krijgen waarin gevraagd wordt om gegevens of om in te loggen
Sander Hoed
De naam zegt het, begint Hoed. “Het is vissen naar gegevens. Dat kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door het achterhalen van wachtwoorden. Iedereen kent wel mensen die dagelijks mailtjes of sms’jes krijgen, waarin gevraagd wordt om gegevens of om in te loggen. En daar zit het risico.”
Je klikt op de link en komt vervolgens op een website die er betrouwbaar uitziet. De wijkagent: “Dan maak je geld over naar iemand die er geen recht op heeft of ze hebben je wachtwoord. En als ze dat wachtwoord hebben, kunnen ze veel meer informatie binnenhalen.”
Wijkagent Sander Hoed.
Wijkagent Sander Hoed. © Plaats Delict
Criminelen mikken vaak op oudere mensen. Hoed adviseert: “Kijk goed naar de e-mail. Zitten er foutjes in. Kijk naar het adres boven in de zoekmachine, de url. Kloppen die gegevens? Zit je bijvoorbeeld echt op de site van PostNL? Als je twijfelt, neem dan altijd zelf contact op met het bedrijf dat informatie van je wil. Maar bel dan niet de nummers in het mailtje dat je hebt, maar zoek het nummer even op via Google. Bel ze dan en luister naar wat zij te vertellen hebben.”
De politie Oost-Nederland noteerde tussen september vorig jaar en 1 januari 292 meldingen van deze vorm van oplichting. Ze raadt mensen die zaken niet vertrouwen aan meteen contact met hun bank op te nemen.

Beetgenomen en dan?

“Vraag of ze kunnen controleren of er geld is afgeschreven of laat de rekening blokkeren en de transacties stoppen”, zegt Jennifer Schoorlemmer van de politie in Plaats Delict.
“Doe aangifte bij de politie. En bewaar alle e-mail of WhatsAppberichten. Je kan altijd je computer, tablet of smartphone laten controleren op schadelijke virussen. Mocht je nu alleen op een link geklikt hebben, maar geen gegevens hebben ingevuld, dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf wel alert.”

Tips

  • Reageer nooit op e-mails of appjes waarin je wordt gevraagd inlogcodes of pincode in te typen. Klik nooit op de link in de e-mail.
  • Online geld overmaken? Ga dan naar de website van jouw bank. Daar kun je veilig inloggen. Of gebruik de app van jouw bank.
  • Klik betaalverzoeken van onbekenden niet aan.
  • Stuur jouw bankpas niet op. De bank zal hier nooit om vragen. Als je een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd de oude pas door te knippen en weg te gooien.
  • Stuur geen kopieën op van jouw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen misbruik maken van jouw BurgerServiceNummer en allerlei diensten aanvragen.
  • Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door over de telefoon.
  • Een koop via Markplaats of Facebook afwikkelen? Log dan in op jouw eigen bankapp of de website van jouw bank en doe daar de betaling.
Tips tegen phishing
Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie).