Arnhem en omstreken

Het rommelt bij de SP, Statenlid al maanden niet bij fractie

Statenlid Esther Portegies
Statenlid Esther Portegies © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het rommelt bij de SP in Gelderland. Statenlid Esther Portegies blijkt al maanden geen onderdeel uit te maken van haar eigen SP-fractie. Ze woont sinds eind november geen fractievergaderingen meer bij en partijgenoten hebben haar duidelijk gemaakt dat ze ‘geen steun' meer heeft en dat ze hopen dat Portegies 'dat beseft en daar een keuze in maakt'.
Portegies ging wel als individueel Statenlid van de SP verder, maar voor de buitenwacht was het niet zichtbaar dat ze geen onderdeel meer was van haar fractie. “Ik mocht van het bestuur door als SP-lid, ook als ik niet langer in de fractie zou zitten.”

'Elk lid van de fractie is welkom'

Het dagelijks bestuur van de Gelderse fractie heeft een iets andere lezing staat in een schriftelijke reactie. “Elk lid van de fractie is welkom bij de fractievergaderingen en alle Statenleden van de SP zijn onderdeel van de fractie. Wel is het zo dat mevrouw Portegies, overigens ook in goed overleg, de afgelopen periode niet bij alle fractievergaderingen aanwezig was.”

Portegies valt fractievoorzitter af

Het speelt allemaal rondom de Statenvergadering van november. In die vergadering valt Portegies openlijk haar fractievoorzitter Carla Claassen af. Ze nam toen openlijk afstand van de woorden van Claassen. Het ging over de de begroting van de komende jaren; de zogenoemde herijking waarin inkomsten en uitgaven opnieuw in kaart werden gebracht.
Volgens Claassen een schoffering van de democratie om met zulke rigoureuze plannen te komen, vijf maanden voor de verkiezingen. Portegies was het daar pertinent mee oneens en vond het juist goed dat de provincie de financiën beter in kaart bracht.
Kort daarna had de fractie een gesprek met haar en werd haar duidelijk gemaakt dat ze door die actie ‘geen steun meer had binnen de fractie en binnen SP Gelderland, voor welke constructie dan ook'.
Monddood gemaakt? Ja, absoluut
Esther Portegies
Het was niet de eerste confrontatie tussen Portegies en haar fractie. “Mijn fractievoorzitter heeft mijn schriftelijke vragen die ik had ingediend geblokkeerd. Daar is onenigheid over ontstaan", vertelt ze tegen Omroep Gelderland. Statenvragen zijn het recht van een Statenlid om het college te bevragen.
Die vragen gingen over de herindeling van Scherpenzeel en Barneveld. Portegies stelde daar gigantisch veel vragen over. "Ik was met een onderzoek bezig, maar kreeg geen antwoorden."

Vragen 'in de wacht'

Volgens haar waren die vragen allemaal niet nodig geweest als de provincie gewoon openheid van zaken had gegeven.
De provincie zegt op haar beurt dat alle ingediende vragen zijn beantwoord. Een deel van die vragen, 80 stuks, werden echter nadat ze waren ingediend 'in de wacht' gezet. Dat gebeurde volgen een boze Portegies door Claassen. Voelt Portegies zich monddood gemaakt? 'Ja, absoluut."

'Geen uitspraken via de media'

Hoe Claassen en de rest van de fractie dit ziet wordt niet duidelijk. Zij willen niet reageren. "We betreuren het dat mevrouw Portegies zich ontevreden voelt en niet verder het gesprek wil aangaan om dit op te lossen. We zullen verder niet ingaan op vragen over personen want dat zou geen recht doen aan die personen om daar via de media uitspraken over te doen. We wensen mevrouw Portegies het beste.”
Portegies staat niet op de lijst van de verkiezingen en ze heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. “Ik wil niet in de weg worden gezeten door een partij waarbij ik verwacht dat die juist optreedt tegen een overheid die niet open wil zijn.”