Achterhoek

Gelderland vreest extra bezuinigingen op openbaar vervoer

Langer wachten op extra subsidie gaat volgens de provincie niet.
Langer wachten op extra subsidie gaat volgens de provincie niet. © Provincie Gelderland
De provincie Gelderland is bang in de komende vier jaar nog meer buslijnen te moeten schrappen. Het begrotingstekort zou volgens cijfers van de provincie in 2027 oplopen tot 30 miljoen per jaar. En dus klopt de provincie bij de Tweede Kamer aan voor extra geld.
Volgens de provincie heeft het tekort te maken met het provinciefonds. Dat is een bedrag dat provincies van de landelijke overheid krijgen om een deel van hun kosten van te betalen.
Het provinciefonds wordt geïndexeerd volgens de consumentenprijsindex (CPI). Voor de vergoeding die de provincie echter moet betalen aan de vervoerders geldt een andere index: de Landelijke Bijdrage Index (LBI). Deze wordt bepaald door brandstofprijzen, loonkosten én inflatie en ligt veel hoger dan het CPI.
Volgens Jan van der Meer, gedeputeerde openbaar vervoer, betaalde de provincie in de afgelopen vier jaar al 120 miljoen euro uit eigen zak. "Meer kan echt niet. Het rijk moet ingrijpen, anders zakt het regionaal openbaar vervoer door de bodem.”

Gasbussen zijn het probleem

Gelderland is niet de enige provincie die met een begrotingstekort kampt, maar wordt volgens eigen berichtgeving wel extra hard met hoge kosten geconfronteerd omdat in de regio's Arnhem en Nijmegen veel bussen op peperduur gas rijden. Extra besparen is volgens de provincie echter niet mogelijk, dat zou direct van invloed zijn op belangrijke busverbindingen.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen erkent het probleem en heeft de Tweede Kamer beloofd met een oplossing te komen. Volgens de provincie kan die oplossing er niet vroeg genoeg zijn.